0

Д оклад на държавния департамент по вътрешна сигурност на САЩ (Department of Homeland Security) сочи, че има ръст на кибератаките срещу американската избирателна инфраструктура през последните месеци. Това съобщи NBC News.

Доклад на държавния департамент по вътрешна сигурност на САЩ (Department of Homeland Security) сочи, че има ръст на кибератаките срещу американската избирателна инфраструктура през последните месеци. Това съобщи NBC News.

 

В доклада се отбелязва, че многобройни групи хакери редовно атакуват инфраструктурата, за да крадат конфиденциални данни и за да сриват доверието в изборите изобщо. Правителството не знае кой точно стои зад кибератаките, но всички опити за кражба са били блокирани.

Според доклада в края на август хакери са се опитали да получат достъп до базата данни за регистрация на избирателите в щата Върмонт, което обаче не е станало. През 2017 г. САЩ започнаха разследване за намесата на Русия в американските президентски избори.

В понеделник американският президент Доналд Тръмп коментира, че част от сериозните хакерски атаки освен от Русия идват и от Китай. През септември вицепрезидентът на САЩ Майк пенс обвини директно Китай в кампания против републиканската партия. В началото на октомври САЩ обявиха списък от седем руски хакери, които са атакували редица американски и международни организации.