Ето кои фирми са взели най-много пари по 60/40

Ето кои фирми са взели най-много пари по 60/40

Средната компенсация на служител е 575 лева

Държавни компании са най-големите нетни бенефициенти досега по антикризисната мярка за запазване на заетостта, придобила популярност като 60/40, показва анализ на данните на НОИ. От старта на инициативата на 15 март 2020 г. до средата на септември 2021 г. общият обем на компенсациите възлиза на 1,5 млрд. лева, а средства са получили 13 307 фирми

Средната компенсация на служител е 575 лева, а 21 са средно компенсираните служители в компания, пише investor.bg.

Впечатление прави, че фирмите, които са получили най-високи нетни компенсации, са от държавния сектор.

Най-висока сума е отишла досега за „Рудник Трояново - Север“

част от "Мини Марица-изток" ЕАД, който е получил 45,5 млн. лева, а на второ място в своеобразната класация се подрежда „Рудник Трояново – 1“ с 38,4 млн. лева. На трето място по обща сума на компенсациите са „Български пощи“, които са получили помощ в размер на 32,6 млн. лева. Челната петица се допълва от казанлъшкия производител на оръжия „Арсенал“, получил 30 млн. лева от старта на програмата до днес, и „Рудник Трояново 3“, също част от „Мини Марица-Изток“ ЕАД, с . Още 3,4 млн. лева са получили „Мини Марица-Изток“ като централа.

Мярката за запазване на заетостта, придобила популярност като 60/40, с която се подпомагат българските работодатели и служители, ще продължи до края на годината. Това потвърди министърът на труда и социалната политика Гълъб Донев в отчета за работата на служебният кабинет „Янев 1“. Средствата за удължаването на срока на действие бяха осигурени чрез актуализацията на бюджета на държавното обществено осигуряване.

Мярката 60/40

продължава да се прилага с новия си дизайн, одобрен от служебното правителство

през лятото.

Фирмите, учредени преди 1 юни 2019 г., ще могат да получат от държавата 60 на сто от осигурителния доход на работниците за април 2021 г. и от осигурителните вноски за сметка на работодателя. За да имат това право, приходите им от продажби през месеца, за който кандидатстват за компенсации, трябва да са намалели с не по-малко от 40% спрямо същия месец на 2019 г. В случай, че спадът е с не по-малко от 30%, подкрепата от държавата ще е 50 на сто от осигурителния доход за април 2021 г. и от осигурителните вноски за сметка на работодателя.

Работодателите, учредени след 1 юни 2019, ще имат право на средства от 60 на сто от осигурителния доход на работниците за април 2021 г. и от осигурителните вноски за сметка на работодателя, ако приходите им от продажби през месеца, за който кандидатстват за подкрепа, са се понижили с не по-малко от 40% спрямо средномесечните приходи за 2020 г. При положение, че

намалението е с не по-малко от 30%, държавата ще ги подкрепя с 50 на сто от осигурителния доход

за април 2021 г. и от осигурителните вноски за сметка на работодателя.

Заявлението и документите за изплащане на средства по реда на Постановлението се подават в Дирекция „Бюро по труда”, обслужваща територията по мястото на работа на работниците и служителите, независимо от начина на подаването им. Заявления и придружаващите ги документи могат да се подават по електронен път чрез Системата за сигурно електронно връчване /ССЕВ/, да се изпращат чрез лицензиран пощенски оператор, както и да се представят на място в съответното бюро по труда.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.