Държавната болница в Стара Загора се похвали с 2,7 млн. лв. печалба

Държавната болница в Стара Загора се похвали с 2,7 млн. лв. печалба

За втора поредна година държавната УМБАЛ „Проф. д-р Стоян Киркович“ в Стара Загора отчете счетоводна печалба в размер на 2,774 млн лв за миналата финансова година, като обяви и снижение на задълженията към доставчици на медикаменти и консумативи с 2,662 млн лв.

Според изпълнителния директор на дружеството, проф. Йовчо Йовчев през 2019 година през здравното заведение са преминали за преглед и лечение 31 000 души , като хоспитализираните са били 11 289. В болницата работят общо 882 лекари, медицински сестри и санитари, като е било постигнато увеличение на средната месечна заплата със 150 лв /14,3 на сто/ спрямо предходната 2018-а.

Към момента болницата няма неразплатени задължения към НАП, разсрочени до края на годината са дължимите пари към двама от най-големите доставчици на лекарства и към ЕвН и ВиК.

Въпреки отчетената печалба от дейност общите задължения на УМБАЛ „Проф. д-р Стоян Киркович“  остават в рамките  на 22 млн лв.В тази сума са включени и задълженията към община Стара Загора в размер на 1,853 млн лв. Очаква се този борч да бъде „изчистен“  след общото събрание на акционерите на 20 юли, когато ще бъде взето решение за „размяната“  на терени, върху които са построени клиниките и ненужната вече сграда в центъра на Стара Загора, където се помещаваше АГ-комплексът.

Според проф. Йовчев въпреки проблемите около ситуацията с COVID-19 няма неизплатени заплати за персонала, работещите на първа линия са получили допълнителните по 1 000 лв месечно.

Към 18 юни тук са хоспитализирани общо 21 пациенти с коронавирус, двама са в интензивния сектор, около 1/3 са без здравни осигуровки. Двама са чужденците, които се лекуват в клиниката по инфекциозни заболявания, те са от Индия , но имат направени здравни застраховки.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.