Министерството на енергетиката е дало зелена улица на държавната ТЕЦ „Марица изток-2“ да бъде изградена иновативна преработваща инсталация, която ще превръща в метан 60% от отделяните при производсвото на електроенергия въглеродни емисии. Метанът ще бъде използван като горим газ обратно в производството на електроенергия, съобщи проф. Жеко Ганев в Стара Загора, чийто компания "Елфи Тех" е собственик на ноу-хауто.

Проектът може да бъде в реализиран за около година, след което въглищната централа

ще работи  без да нарушава все по-строгите изиствания на Европейския съюз за ограничаване на отделяните въглеродни емисии.

 „Иновацията на „ЕлфиТех“ може да преобърне отношението към топлоцентралите в света. Само след 5-6 години те ще отделят само кислород, нановодород и твърди наночастици, чиято цена и сега е изключително висока на световните пазари“, смята проф. Ганев, интерес към нея имало вече проявен от унгарски ТЕЦ.

Освен от българската ТЕЦ „Марица-изток“2 , силен интерес към инсталацията на проф.Жеко Ганев проявяват и от въглищни топлоцентрали в Унгария.

Специалистите от старозагорското дружество са създали етанов  абсорбер , който улавя до 60% от въглеродните емисии, отделяни след сероочистките на използващата нискокалорични лигнитни въглища централа . Инсталацията съединява въглеродния двуокис с водород чрез катализация с нискотемпературно плазмено поле, като полученият краен продукт е газ метан, се връща обратно в процеса на производство на електроенергия.

 „Ние не сме открили „топлата вода“ – това приблизително е методът, по който от години се прави 80% от производството на ацетилен“,коментира учения, който от години е преподавател в катедра „Оптико-електроника“ при Санкт-Петербургския политехнически институт

Според проф.Жеко Ганев, ако Европейския съюз не погледне с предубеждение към реализацията на проекта в ТЕЦ „Марица-изток 2“, въглищните ни централи биха могли да работят поне още 30-40 години.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Теменужка Петкова провери доставката на тръбите за газовата връзка с Гърция

Енергийният министър Теменужка Петкова провери доставката и съхранението на тръбите за междусистемната газова връзка Гърция-България. Тя посети основния склад, в района на град Хасково, съобщиха от ресорното министерство.