6 500 деца в задължителна предучилищна и училищна възраст са върнати в образователната система от началото на  учебната година. Това отчете образователният министър Красимир Вълчев след среща на координационното звено по изпълнение на механизма за съвместна работа на институциите по обхващане в образователната система и предотвратяване на отпадането на деца и ученици в задължителна училищна възраст.

Броят малчуганите, които отново са тръгнали на училище, обаче е в пъти по - малък спрямо предходните две години, когато стартира работата по механизма. За 2017-а и 2018 - а повторно върнати в клас са 42 500. Така за три години те са общо 49 000. Според Вълчев по - малкият брой на децата, които са записани на детска градина или училище таз година, се дължи на изчерпването на дейностите по механизма. Затова и от МОН това лято предложиха промени в постановлението, което регламентира неговите дейности, и той вече ще е насочен към задържането на децата в образователната система.
Вицепремиерът Томислав Дончев също подчерта, че е необходима мобилизация и повече усилия на терен. Затова и ще бъдат направени и зимни обходи, посочи той. Вторично от тези 49 000 малчугани обаче са отпаднали над 6 000. Това означава, че за три години допълнително записаните  в училище или детска градина хлапета са 43 000.
Образователният министър отчете по - малък обхват на 5- и 6-годишните. Според последните данни, 13 500 хлапета в предучилищна възраст не посещават детска градина. От тях 1 500 били в чужбина, а други не били намерени на адресите, на които се водят. "Решихме, че следващите месеци ще направим пълен обход на децата в предучилищна възраст, които не са обхванати", заяви Вълчев. По думите му така тези хлапета ще имат по - голям шанс за интеграция. Просветният министър заяви, че следващите 2 месеца ще  бъдат направи и законови промени, за да бъдат обхванати в задължителна предучилищна възраст и 4-годишните. Мярката ще влезе в сила от началото на следващата учебна година. На местата, където няма възможност да бъдат обхванати всички 4-годишни, ще бъдат направени изключения.
Обхватът на учениците в гимназиален етап пък се е повишил. Вълчев посочи, че тази година след 8-ми клас са отпаднали 400 деца по - малко. "Може да кажем, че имаме повече  години прекарани средно в училище", каза той.
Социалният министър Деница Сачева посочи, че най - големият проблем за успешната работа по механизма е кампанията, която тече от последните няколко месеца в страната и има за цел да демонизира работещите в държавната администрация. "Бих искала да подчертая за пореден път, че държавата няма нужда от деца без семейства, които не са грамотни, живеят в насилие, не говорят български език и не могат да се реализират. Усилията на държавата не са по отнемане на тези деца, а по подпомагане на техните семейства.", заяви тя във връзка слуховете, че държавата ще отнема деца от родителите им.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Борисов: Омаскариха ме с компромат

“Яд ме е като пишат глупости, но няма да ме спрат. Омаскариха ме с компромат, видя се, че нямам къща в Барселона“. Това коментира премиерът Бойко Борисов във връзка с публикацията на каталунския в. "Ел Периодико", според която министър-председателят има къща в Барселона, а срещу него се води разследване за пране на пари. Премиерът подкара джипа си, за да инспектира строителните дейности на автомагистрала “Европа”, от София към Калотина.

Борисов: Все повече българи се завръщат в родината

„През последните години чувствително расте броят на българите, които се завръщат в родината – около 4 пъти за периода 2012-2018 г.“. Това написа министър-председателят Бойко Борисов в профила си в социалната мрежа Фейсбук.

България с почетно консулство във Вилнюс

Почетно консулство на Република България отвори врати в Република Литва. То е със седалище в столицата Вилнюс, почетен консул е Лауринас Йонушаускас, а консулският окръг обхваща територията на цялата страна, съобщиха от пресцентъра на Министерството на външните работи.