Правителството увеличи капитала на Банката за развитие (ББР) със 700 милиона лева. Средствата ще се използват за изпълнение на мерките за подпомагане на икономиката във връзка с епидемията от COVID-19. 

Става дума за безлихвени потребителски кредити за хората, които са в неплатен отпуск заради коронавируса, както и за издаването на портфейлни гаранции към банките, които да им позволят да предоставят по-гъвкави условия за бизнес кредити за определен период при определени условия и индивидуална преценка на всеки конкретен случай.

Meрките, които се предвижда ББР да предприеме, имат за цел да осигурят достъп до финансиране за поддържане на оборота и дейността на малките и средните предприятия, засегнати от пандемията.

От правителството се надяват с тях да се намалят до минимум рисковете от изпадане в криза на ликвидност и да се окаже превантивна подкрепа на бизнеса чрез споделяне на риска с търговските банки в страната.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Петър Чобанов: Банковата ваканция може да продължи 6 месеца

Банковата ваканция да продължи от 3 до 6 месеца очаква бившият финансов министър Петър Чобанов. “В началото това ще облекчи хората да не мислят за текущи плащания, но за някои бизнеси няма да е достатъчно”, предупреди експертът.

Как биха могли да работят коронаоблигациите на еврозоната

Пандемията от коронавирус възроди ожесточения спор между страните от еврозоната за съвместно емитиране на дългови книжа, за да се финансират разходите за здравеопазване и мерките срещу задълбочаване на икономическите сътресения, които се очаква да последват.