Държавната НЕК ще бъде принудена от 1 юли за следващите 12 месеца да субсидира с по 9 лв. всеки мегаватчас, който изкупува от т. нар. американски тецове в Маришкия басейн. Това стана ясно във вторник по време на открито заседание в КЕВР, на което бе разгледан докладът на регулатора за утвърждаване на цени в сектор „Електроенергетика“.

От написаното става ясно, че НЕК ще плаща на американските централи по 98,08 лв. за мвтч, а ще бъде задължен да продава тока на крайните снабдители - по 89 лв. Според изпълнителния директор на държавната компания Петър Илиев това е в противоречие с наредбата за цените. Да припомним, първите заробващи договори за въпросните мощности и за изкупуването на високи цени на тока от тях бяха подписани по времето на кабинета на Иван Костов.

„Заради орязване на парите за НЕК като обществен доставчик за периода 2014-2018 г. непокритите разходи за доставки са 214 млн. лв. Дори КЕВР е признала


невъзстановени разходи за 1,4 млрд. лв. за минали години.


За това беше създаден и Фондът за енергийна сигурност“, припомни Илиев.

Освен това за следващия ценови период, според него, в определените количества за американските централи НЕК няма да може да изпълнява задълженията си да предоставя допълнителни услуги за ЕСО. „Не знам как ще обвържем баланса, особено в определени часове, когато на практика количествата, определени за тези тецове, на средно ниво са добре, обаче в рамките на денонощието електрическите товари се променят по 2-3 пъти. Или трябват необвързани графици, или няма да можем да изпълним задълженията си към регулирания пазар“, смята още той.

Илиев припомни, че до края на юни няма да купува ток от американските тецове, защото те са си изпълнили квотата и всяка поръчка ще излезе много по-скъпо на НЕК. От утре (сряда - б. а.) или от понеделник ще ги спрем и ще ги заместим с доставки от ВЕЦ-овете, защото нямаме откъде другаде. Рискуваме обаче през юли язовирите да останат празни. Те в момента са пълни на 70%. В други години по това време обемът е бил на 90%“, поясни той.

Мартин Тафров - ръководител управление в АЕЦ


се учуди от големите разлики в товара,


записани в доклада, който трябва да осигурява централата, достигащи 500 или 700 мегавата, които в доклада се изискват от централата. „Това автоматично ни ограничава в предлагането на стандартни продукти. Има разлика в потреблението, но не и със 700 мегавата. Ние сме базов производител“, припомни той.

По време на обсъждането всички тецове и топлофикационни дружества с когенерации се оплакаха от ниските цени, по които се изчисляват разходите им за закупуване на парникови квоти.

ОМБУДСМАНЪТ МАЯ МАНОЛОВА: Цената на парното е исторически най-високата

„Цената, която в момента се предлага за парното, е исторически най-високата. Това увеличение няма да заздрави финансовото състояние на дружествата, защото хората са в невъзможност да плащат тези цени. Те първо не могат да ги плащат, защото са много високи и второ, защото са много нечестни, защото нямат доверие в начина, по който се определят сметките, включително и в начина, по който се вдигат цените“, каза след заседанието на КЕВР омбудсманът Мая Манолова.

„Не одобрявам процедурата, която е избрала КЕВР. Според мен би било нормално представители на енергийните дружества да представят своите аргументи в присъствието на граждански организации, на институциите, да има диалог. Това ще се случи в петък реално след свършен факт, тъй като обектите на тези доклади - електроразпределителните дружества и топлофикациите, вече ще са изразили своите позиции, без да са чули възраженията, предложенията и тревогите на гражданите“, добави омбудсманът.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

От 20 ноември търгуваме ток в рамките на деня с още 20 държави

България, Хърватия, Чехия, Унгария, Полша, Румъния и Словения се присъединяват към държавите, които вече участват в единното свързване на пазарите в рамките на деня – SIDC (доскоро известно като XBID), съобщиха от Електро-енергийния системен оператор (ЕСО).

С пазарен механизъм за капацитет спасяваме големите тецове

„Трябва да се ориентираме към използването на пазарен механизъм за капацитет. На централите, които ще участват в пазарния механизъм трябва да бъдат покрити основните разходи за заплати, за рехабилитация и ремонт”. Това заяви енергийният министър Теменужка Петкова при откриването на кръгла маса, посветена на механизмите за капацитет и въглищните региони в преход.

Големите в ОПЕК+ не искат ново съкращаване на добива на петрол

Най-големите производители в обединението ОПЕК+, което събира страните членки на петролния картел и техните съюзници, няма да настояват за нови намаления в добива на петрол по време на срещата си следващия месец. Това посочват делегати на държави в картела, цитирани от Bloomberg.