Държавата си връща 125 млн. евро от КТБ

Държавата си връща 125 млн. евро от КТБ

Шефът на КПКОНПИ: Съдът потвърди, че имущество на Прокопиев е незаконно придобито

Държавата може в най-скоро време да си върне близо 125 млн. евро от милиардите, които Българския Мадоф Цветан Василев и организираната от него престъпна група източиха от КТБ.

Това става ясно от интервю на шефът на Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) Пламен Георгиев пред агенция „Блиц“. Пред медията той отбелязва, че парите могат да се върнат в държавната хазна в следствие на дело, заведено от синдиците на фалираната банка, по което КПКОНПИ се явява като подпомагаща страна.

„В този съдебен процес, който е пред приключване, се касае за сумата от 125 млн. евро, която представлява имущество с произход фалиралата КТБ. Там ние

имаме наложени обезпечителни мерки

Те касаят също така и няколко дружества. Съдът е обявил, че ще се произнесе по това дело. И ако това се случи, е възможно съвсем скоро 125 млн. евро да се върнат в държавната хазна. Това ще е първият ефект от нашата работа и работата на синдиците във връзка със събиране на парите, които са изчезнали от КТБ“, обяснява Георгиев.

Още преди месец самите синдици разпространиха съобщение, че само шест месеца

след влизането си в сила на законът „Пеевски“

с който се спира вторичният грабеж на фалираната от банкера беглец Цветан Василев КТБ, може да върне в трезора активи за 240 млн. лв. Цялото това имущество е купено с пари на банката, източени от трезора през схемата за кредитиране на кухи дружества, която Българския Мадоф Цветан Василев е въртял в продължение на над десетилетие. Промените в Закона за банковата несъстоятелност бяха внесени в парламента от депутатите Делян Пеевски, Йордан Цонев и Хамид Хамид от ДПС. Поправките

имат за цел да осветли вторичното разграбване

на активите на опосканата от банкера беглец Цветан Василев КТБ, както и да се предприемат мерки по тяхното връщане в масaта на несъстоятелността на фалирания трезор.

Пред „Блиц“ Пламен Георгиев подчертава още, че за останалата част от сумата до 2.2 млрд. лв., която бе запорирана на банкера-беглец борбата в съда продължава. Самият процес по конфискация обаче е спрян, след като съдията по делото удобно за БГ Мадоф реши да изпрати питане до Люксембург и така да блокира делото за неопределен период от време. И докато съдебната сага с милиардите на Цветан Василев вече тече зад граница, у нас втори съд е постановил, че имущество на друг олигарх – Иво Прокопиев е с незаконен произход.

„По този конкретен случай мога да Ви кажа, че наложените от нас мерки бяха обжалвани, но

бяха потвърдени и от първата, и от втората съдебни инстанции

И докато първата съдебна инстанция налага незабавно обезпечителните мерки, то втората анализира доказателствата, за да се произнесе дали те са основателни или не. В този случай имаме произнасяне от съда, в което той признава, че събраните от нас доказателства са достатъчни, за да обосноват единственият възможен на този етап извод, че имуществото на Прокопиев е незаконно придобито“, допълва още Георгиев.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.