€34 млн. влага държавата в завод за електромобили в следващите 7 години (ОБНОВЕНА)
4

При условие

€34 млн. влага държавата в завод за електромобили в следващите 7 години (ОБНОВЕНА)

Софтуерът и конструкцията на колите ще се прави от българи

Над 1000 работни места ще бъдат разкрити след откриването на завод за електромоболи в Ловеч. Това заяви служебният министър на икономиката Кирил Петков пред медии. Днес икономическото министерство подписа договор за инвестиция с немския производител на електромобили Next eGo на стойност 140 млн. евро.

Идеята е инвестицията да се реализира в следващите 7 години, за които компанията да реализира заложените цели. Ако не се постигнат планираните резултати в следващите 7 години, няма да се стигне до даването на финансови стимули от страна на България. "Нито едно евро или лев няма да бъде даден от българска страна,

стимулите ще дойдат, когато тази компания продаде и произведе 10 000 коли на година",

посочи икономическият министър.

Фабриката също ще бъде построена изцяло със средства на компанията. Цялата подкрепа от България е в размер на 34 млн. евро, като тя ще се даде, когато се стигнат 20 000 коли на година, посочи Петков. Икономист #1 посочи, че с няколко неща сме привлекли компанията, която е имала предложения от още поне 3 балкански страни. "Обещания за нула корупция - гаранция, че тези партньори никога няма да имат проблем с която и да било частна институция", категоричен бе Петков.

Друга причина е и високата добавена стойност. Всъщност голяма част от самите автомобили ще се произвежда у нас. Софтуерът ще се прави от клона на BOSCH в България, от български софтуерист, кабелите ще дойдат от Ямбол, а цялата алуминиева конструкция също ще се произвежда у нас. Освен това, има и още няколко български доставчици, които ще работят с компанията по електромобилите.

"Страшно съм щастлив, че само за пет седмици - от "Здравейте" до подписването днес - успяхме да го организиране. Мисля, че това трябва да бъде пример за развитието на България -

не трябва да действаме бавно и другите страни да ни бият,

трябва да сме позитивни, агресивни, България може и заслужава. Вярвам, че тази компания ще изнася за цяла Европа", коментира Петков.

Това е първият завод за серийни електромобили на Балканите, стана ясно още по време на официална церемония, посветена на инвестицията. По време на събитието президентът Росен Плевнелиев (2012-2017), както и немският посланик у нас Кристоф Айххорн поздравиха Петков за "осъществената мечта" и за свършената работа.

Електормобилите ще са на цена от около 40 000 лв., като за тях няма да са нужни специални зарядни станции. Те ще може да се зареждат и в обикновен контакт, което ще става за 6 часа.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.