Държавата се рекламира за 12 млн. лева чрез спорта (ТЕМАТА)
3

Държавата се рекламира за 12 млн. лева чрез спорта (ТЕМАТА)

Средствата се връщат в общините, ефектът ще е най-вече социален

Близо 12 млн. лева е дала държавата за организирането на трите световни първенства, на които страната ни е домакин през седмицата. В „Арена Армеец“ върви шампионатът на грациите, във Варна и Русе се играят мачове от първенството по волейбол за мъже, а в Пловдив са гонките на гребците.

Сметките показват, че възвръщаемост в икономиката на страната ще има, тъй като само в Пловдив например очакват 10-12 млн. долара от настаняване и изхранване на спортистите и гостите на града за световното по гребане.

Само за домакинството във волейбола българското правителство отпусна $5 млн. (около 8,5 млн. лв.) за таксата, която трябваше да бъде преведена на Международната федерация (ФИВБ). Другият домакин на шампионата - Италия, заплати $10 млн., тъй като там ще се проведат финалите на турнира.

За подготовката на световното първенство по художествена гимнастика в последните две години бяха дадени близо 1,5 млн. лв. Отделно Национална спорта база (НСБ), която е на пряко подчинение на спортното министерство, издигна допълнителна зала пред „Арена Армеец“ на стойност 800 000 лв. Изграждането й се наложи заради изискването на световната централа състезателките да имат на разположение 10 килима за тренировки и за надпреварата. След края на шампионата залата ще бъде демонтирана, половината от нея ще се превърне в ледена пързалка пред стадион „Юнак“, а втората половина ще се използва за други нужди. Тя ще се завръща на паркинга пред „Армеец“ за предстоящите турнири на грациите за Световната купа.

Федерацията ни по гребане получи 600 000 лева от бюджета на ММС за 2018 г., за да приеме световното в Пловдив.

Каква ще е реалната възвръщаемост за България

от тези световни първенства? Отговорът идва от спортния министър Красен Кралев: "Състезанията трудно могат да излязат икономически напред. Важни са като реклама на държавата. Много пъти съм казвал, че спортът е неразривно свързан с туризма. Колкото повече позитивни послания има от България до нашите партньори от Европейския съюз и останалия свят, толкова повече имиджът на страната се покачва. Това е важно за туризма и инвестиционните фондове и е част от маркетинговата стратегия на страната ни“.

„Ние не сме търговска организация и няма как да търсим икономически ефект от това домакинство – сподели и Любо Ганев, изпълнителен директор на организационния комитет на световното по волейбол и вицепрезидент на федерацията ни. - Нашата цел е да запалим децата пред телевизорите и в залите за каузата на спорта. Знаете ли, че след домакинството на Евро 2015, което също посрещнахме заедно с Италия, се увеличи с 30% броят на занимаващите се с волейбол при подрастващите и в школите. Ето го ефекта!"

За да се справят с домакинствата, трите федерации обаче далеч не могат да разчитат само на държавната помощ. Със собствени усилия и подкрепата на спонсори те поемат всички други разходи извън задължителните такси към международните структури. Така например бюджетът на световното по художествена гимнастика възлиза на близо 3 млн. лв. На волейбола е засега 1,8 млн., но може да се увеличи. В гребането до последно търсиха поне още 600 000 лв., за да отговорят на високите изисквания на международната федерация, като само времеизмерването им струва 300 000 лв.

От друга страна, международните федерации освен да прибират таксите, не помагат финансово при организацията.

„ФИГ няма директна финансова подкрепа към страната домакин – сподели генералният секретар на международната федерация по гимнастика Андре Гайсбюлер. - Ние обаче осигурихме няколко души от основния ни персонал, които работиха в София, и поехме разноски по техния престой. ФИГ отстъпи и маркетинговите, телевизионните и рекламните права на местния орг. комитет“, разясни той.

Във волейбола обаче тв излъчването на мачовете също е разход за организаторите. „Само заснемането на срещите е на стойност 700 000 - 800 000 лв. Отделно е излъчването, уточни Ганев. - Този тв продукт е оценен като Шампионската лига по футбол. Разходи има по осигуряване на 12 камери за всеки мач, ПТС-и, генератори, както и за хората, които работят с тях." В други страни телевизиите плащат за правото да излъчват такива събития, но у нас няма как да стане това.

Затруднението във волейбола идва и от факта, че организационният комитет

трябва да поеме разходите по настаняване и изхранване

на 12-те отбора, които играят у нас, както и на над 50 души технически и официални лица в трите града домакини.

В художествената гимнастика настаняването е грижа на всеки един от отборите, представители на 61 страни, като нашите са длъжни да предложат оферти както на по-скъпи, така и на по-евтини хотели (от 50 до 130 евро за единична стая).

В гребането също отборите сами заплащат престоя си в Пловдив, но организационният комитет поема всички разходи за специалните гости и официални лица, които са над 100 души.

 Още по темата четете в хартиеното издание на „Монитор“

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.