На проведения днес аукцион на вътрешния пазар са били пласирани държавни ценни книжа за 200 млн. лв. съвкупна номинална стойност, съобщи Българска народна банка (БНБ). За първи път в историята на българския дългов пазар при отрицателна доходност правителството успява да продаде ДЦК.

Постигнатата среднопретеглена доходност по петгодишните държавни ценни книжа падна до -0.11%. Това означава, че държавата ще получи заплащане, за да работи с парите на инвеститорите. Най-много държавен дълг са купили банките – 64%, следвани от застрахователните дружества – 26.5% и пенсионните фондове – 9.5%.

За първи път в този матуритетен сегмент е постигната отрицателна доходност, като спредът спрямо германските федерални облигации със сходен остатъчен матуритет е в размер на 38 базисни точки. Лихвеният купон по облигацията е едва 0.01%, който също е рекордно нисък.

Общият размер на подадените поръчки е достигнал 497.25 млн. лв., което съответства на коефициент на покритие от 2.49. Той показва изключително силен интерес от страна на институционалните инвеститори към българския вътрешен дълг.

Датата на плащане за одобреното количество е 15 януари 2020 г.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Кой ще може да се възползва от банковата ваканция

Търговските банки са готови с предложенията си за мораториума върху плащането на кредитите. Предстои БНБ да одобри условията и мярката да започне да се прилага до дни, обяви в студиото на Нова телевизия председателят на Асоциацията на банките Петър Андронов.

Горанов: Няма да теглим заем от Международния валутен фонд

Международните финансови институции са много на брой и това не означава Международен валутен фонд (МВФ), тук се включват Европейската инвестиционна банка и Банката за развитие на Съвета на Европа. Това каза министърът на финансите по време на второ четене от Комисията по бюджет и финанси към НС на актуализацията на бюджета.