Минерална вода потича от чешмата
2

Държавата преотстъпи 75 извора на кметовете

Минерална вода потича от чешмата

Отопляват ученици и чиновници с геотермална енергия

Граждани ще могат да си сипват минерална вода директно от чешмата вкъщи. Въвеждането на такава услуга е залегнало в плановете на някои общини, на които държавата е преотстъпила стопанисването на минерални извори.

На много места кметове предвиждат и да отопляват с енергия от минерална вода училища, детски градини и административни сгради. Те планират и да използват предоставените им находища и за изграждане на нови басейни и балнеоложки лечебни центрове. Във Варна се подготвя предоставяне на нова услуга „водопренос на минерална вода“ по изградена мрежа. Такава вече съществува в някои курорти.

Общо 70 находища на минерални води, както и 10 обособени участъка от други 5 извора, е предоставило Министерството на околната среда за стопанисване на различни общини през последните 10 години, съобщиха от ведомството за „Телеграф“. Минералните ресурси за изключителна държавна собственост, но кметовете, които проявят желание, могат да ги стопанисват срещу ангажимент за поддържането им. Целта е минералната вода да може да се използва, а не да бъде оставена да се пилее, какъвто е масовият случай у нас.

Прoекти

Някои от най-големите проекти за оползотворяване на водни ресурси са в столицата. На първо място сред тях е този за Централна баня, чиято сграда вече се отоплява с геотермална енергия от минерална вода. Има планове такава система за отопление да бъде изградена и за сградите на ЦУМ и Министерски съвет, както и на намиращото се в близост Направление „Архитектура и градоустройство“ към Столична община. Засега обаче приоритет са Северното и Източното крило на самата баня, където трябва да бъде изграден модерен спа център с басейни.

Голям басейн се предвижда да бъде изграден край 15-о училище в столичния квартал „Надежда“, където преди година бликна извор с минерална вода с температура 55 градуса. Самият басейн ще се използва не само за нуждите на училището – той ще е извън школото и ще е достъпен за гражданите на района. В училищния двор пък се предвижда да бъде направена оранжерия, която да се ползва от учениците за учебни и изследвателски цели, обясни инж. Ваня Николова от Столична община пред „Телеграф“. Първоначално се планираше самото училище също да бъде отоплявано с геотермална енергия, но засега този план отпада.
Друго голямо находище на минерална вода в столицата, което тепърва се разработва, е в „Лозенец“. Предвижда се то да бъде използвано за голям балнеолечебен комплекс в Южния парк. Аквапарк вече беше изграден и в парк „Възраждане“, където също има находище с топла минерална вода.

Планове

Община Варна също има мащабни планове за управление и ползване на участъци от находища на минерални води на своята територия. Наскоро тя получи възможност да разполага с подземните минерални води с температура над 20 градуса на своята територия. Сред перспективите за оползотворяване на ресурса са лечебни и спа-процедури, бутилиране, геотермално отопление, както и да се предостави нова услуга „водопренос на минерална вода“ по изградена мрежа.

Местната власт ще може да управлява изворите за 25 години. От общината коментират, че придобиването на минералните води ще е от голямо значение за развитието на туризма. Това ще помогне за утвърждаването на Варна като дестинация за четири сезона.

Варненските

извори лекуват бъбреци

Пиенето на вода от минералните извори във Варна е полезно за бъбреците, установи проучване на Факултета по фармация към Медицинския университет в морски град.

В изследването на варненските фармацевти са участвали 50 доброволци, които в продължение на 2 месеца са пили основно вода от местните минерални извори. В резултат на употребата й е отчетена подобрена бъбречна функция, посочи деканът на Факултета по фармация, проф. Диана Иванова. Това са и първите научни доказателства за положителния ефект на водата от минералните извори във Варна. Досега тя не е била изследвана от гледна точка на ефекта върху метаболизма на хората. „Смело варненци могат да пият тази вода, без някакви опасения за здравето”, увери проф. Иванова.

Велинград пионер

в термалните технологии

Велинградчани използват топлата минерална вода в курортния град за отопление вече 22 години.

През 1999 г. местната община печели първия проект от ФАР за геотермално отопление на горното училище-това е Основно училище“ Христо Ботев“ в кв. Каменица. Финансиращ орган беше Агенцията за енергийна ефективност. Общата стойност е 81 000 лв., от които 40 500 лв. безвъзмездна помощ и 40 500 лв. от общинския бюджет. За 90 календарни дни фирмата прекара тръбопроводите, изгради се помпената станция и се монтираха помпите и топлообменника. На 15 декември 1999 г. строително-монтажните работи бяха завършени. Направената беше топла, студена проба и инсталацията беше въведена в действие. Вече над две десетилетия инсталацията работи безупречно и през зимата ученици и учители се чувстват комфортно от отоплението с минерална вода. Кметството, училището и детската градина в близкото село Драгиново също се отопляват с геотермално отопление. Водата за отопление идва от минерален извор край населеното място. 

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.