Последно: Държавата плаща 60% от заплатите на фирмите с 20% спад в оборота

Последно: Държавата плаща 60% от заплатите на фирмите с 20% спад в оборота

Вече е ясно кои сектори имат право на тази помощ

Държавата ще плати 60% от заплатите на служителите на компаниите, които имат финансови затруднения заради кризата с коронавируса. Останалите 40 на сто от възнагражденията ще се поемат от работодателите. Това окончателно се реши след споразумение между държавата и бизнеса, обяви на брифинг в Министерския съвет социалният министър Деница Сачева. 

За да ползват помощта фирмите трябва да докажат спад на приходите с поне 20%. Трудовите договори на служителите трябва да бъдат сключени преди обявяване на извънредното положение, разясни социалния министър. Процедурата ще бъде електронна през бюрата по труда.

За финансовата помощ ще може да се кандидатства още от утре. Срокът за разглеждане на исканията е 7 дни, а до 5 дни след изтичането му фирмите ще получат въпросните средства, уточни Сачева. Тя посочи и секторите, които имат право на помощ: търговия на дребно, сухопътен транспорт, пътнически и въздушен транспорт, хотелиерство и ресторантьорство, кино салони, туристическа дейност, спорт, частни детски градини и училища, артистична и творческа дейност, питейна дейност.

Работодателите, кандидатстващи за получаване на компенсации, не трябва да са обявени в несъстоятелност или да са в производство по несъстоятелност или ликвидация. Друго условие е работодателите да нямат задължения за данъци и задължителни осигурителни вноски и да не съкращават персонал през периода на получаване на компенсациите. Заявленията за изплащане на средствата ще се подават в дирекция „Бюро по труда“ по месторабота. Към тях ще се прилагат документи, необходими за определяне на размера на компенсациите.

Секторите, които са в приложението обхващат 289 000 души, като само те биха стрували 135 млн. месечно, заяви още социалният министър.

Мярката е максимално гъвкава, може да се кандидатства месеца за месец и не е задължително да се кандидатства за всички служители на съответната компания.

В мярката за помощ не са включени селско и горско стопанство, рибно стопанство, защото там има и държавна помощ. Изключени са и финансови и застрахователни дейности, сектора на държавното управление, сектора хуманно здравеопазване и социална работа, и сектор образование, с изключение на училищно образование – частен сектор. Дейности на домакинства като работодатели, недиференцирани дейности на домакинства по производство на стоки и услуги за собствено потребление, Дейности на екстериториални организации  служби. 

Ако някой работодател не изплати 40-те процента, които би трябвало да прибави към заплатите на служителите си, то той ще трябва да върне и взетото от държавата, добави Сачева. Проверки ще се извършват през цялата година и от ГИТ, и от НАП, а ако има хора които решат да злоупотребят ще се наложи да върнат цялото финансиране. Ще се създаде и публичен регистър на фирмите, които ще получават държавна помощ, който ще бъде побликуван на страницата на НАП. 

Финансовият министър Владислав Горанов коментира мярката 60 на 40, като перспектива за работодателите да запазят най-важните и ценни кадри в бизнеса си: „Този работодател, който вижда преспектива в дейността си, да запази заетостта си. Този, който вижда, че не може да се справи, да премисли ситуацията. Действително за тези работодатели, които не могат да се справят, тази мярка за тях не може да бъде пълноценна. Или може да е ценна за ключова част от персонала, която ще им бъде важна. Тези, които са били на ръба още преди кризата, едва ли ще останат незасегнати", каза Горанов. Банките активно, с европейския банков орган, разработват методика за отсрочване на задължения по кредити, каза още финансовият министър, и заяви, че ще помоли правителството да одобри увеличението на лимита за дълг, за да има гаранция, че независимо от развитието на кризата, държавата ще може да финасира своите ангажименти.

 

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.