Държавата мобилизира 4,5 милиарда лева в подкрепа на заетостта и бизнеса у нас на фона на коронавирусната пандемия. Половин милиард лева ще бъдат дадени за разходи на три министерства – здравното, вътрешното и на отбраната. Държавата поема 60% от заплатите на работниците, които фирмата не ги е уволнила, мярката ще струва на хазната около милиард лева. 

Други 200 млн. лева ще отидат за безлихвени потребителски кредити до 1500 лева за лица в неплатен отпуск при запазване на трудовите взаимоотношения. В сумата са и вече обявените преди дни 500 млн. лева за капитализация на Българската банка за развитие, които на практика служат за гаранции на бизнеса в размер на 2,5 милиарда лева. Отлага се плащането на данъци до 30 юни, което ще струва на хазната 600 млн. лв. Утре правителството ще гласува и допълнителни 50 млн. лв. за великденски добавки към най-ниските пенсии.

Икономическите мерки бяха обявени от министър-председателя Бойко Борисов и финансовия министър Владислав Горанов.

„Ние сме във война и най-добрият начин е да си помагаме

Да спасим живота на възрастните и работата на младите“, призова Борисов. Той се обърна за пореден път към хората с молба да спазват мерките, за да може по-бързо да премине случващото се.

Засега не се предвижда създаването на икономически щаб за мерки срещу кризата, обяви Борисов и допълни, че се обсъжда с всеки бранш какво ще се предприема в бъдеще. Премиерът изтъкна, че зимният туризъм е приключил и сега на дневен ред е спасяването на летния сезон.

„Имаме седмици да мислим заедно с всички съсловия. Нека не се поддаваме на паниката да похарчим всички пари за 2-3 дни. При това натоварване на лекари, армия, полиция, РЗИ-та, за всякъде ще трябва да се плати допълнителен труд. Те много бързо ще изчезнат парите. Не сме нито френската, нито германската, нито американската икономика. Засега не виждам защо да задължавам следващото поколение“, коментира Борисов

евентуалното теглене на нов държавен дълг

До 1500 лв. безлихвен кредит могат да получат гражданите, които вследствие на коронавируса са в неплатен отпуск. Това ще стане с 200 млн. лв., отпуснати на Българската банка за развитие (ББР). Чрез тях търговските банки ще могат да отпускат негарантирани и необезпечени кредити на физически лица, които са в неплатен отпуск.

„Това е в хипотезата, в която работодател временно е прекратил дейността си и се е наложило работникът да излезе в неплатен отпуск”, обясни финансовият министър Горанов. Така всеки засегнат ще може да изтегли кредит до 1500 лв. Това обаче ще е възможно само за тези, които са запазили своята заетост.

„Гаранцията за нас е, че вие продължавате да работите при вашия работодател и след няколко месеца, когато докторите са обещали кризата да е зад нас поне в този вид, ще можете да си стъпите на краката”, каза финансовият министър. През ББР ще се гарантират и 2,5 млрд. лв. портфейл.

„Той може да се увеличи и ако е необходима допълнителна капитализация, няма да спрем дотук”, предупреди Горанов. Към банката ще се добави и административен капацитет, за да се улесни работата.

Предстои в следващите дни да бъде одобрена програмата за запазване на заетостта на стойност 1 милиард лева. Идеята е държавата да покрива чрез фонд „Безработица“ 60% от възнагражденията на служители, които иначе биха загубили работата си. Срещу тези пари работодателите се задължават да запазят работното място, да покрият останалите 40% от възнаграждението и да не съкращават тези служители в срок от 3 месеца след 3-те месеца, в които са получавали компенсации. Ресторанти, хотели, търговски обекти в моловете, авиокомпании, авто-, жп и воден транспорт, туроператори, кина, фитнес зали ще получат право на подкрепа срещу съкращение на служителите си, предвижда проект на постановление на Министерския съвет, който в момента се съгласува с работодатели и синдикати.

Право на подкрепа ще имат само фирми, които са спрели работа

на най-малко 50% от списъчния състав на персонала към датата на издаване заповедта за прекратяване на цялата дейност или на част от нея поради наложеното извънредно положение. Поне 50% от техните служители трябва да работят в една от 16-те икономически дейности, описани в постановлението.

Друго условие към кандидатите е да не са правили съкращения в периода, в който ще получават компенсацията. Тя ще се дава за срок до 3 месеца, а постановлението ще влезе в сила със задна дата от 13 март. Т.е., ако фирмата иска пълна компенсация, не трябва да е освобождавала персонал от 13 март насам. Фирмите не трябва да имат задължения към бюджета като данъци и осигуровки и не трябва да получават средства по европейски програми или от бюджета. Друго условие е да не са извършвали нарушения на трудовото законодателство.

Други 20 млн. лв. ще бъдат дадени от държавата допълнително за социален патронаж, с тях ще бъдат подпомогнати 25 000 възрастни хора и социално слаби.

БТПП: 12% от фирмите са спрели работа заради кризата

Според анкета на Българската търговско-промишлена палата (БТПП) 12% от бизнеса са преустановили работа, 19% от служителите не работят, а други 18% са в неплатен отпуск вследствие на ограниченията заради коронавируса. Проучването е проведено сред повече от 300 фирми след обявяването на карантината - в периода 18-23 март 2020 г. Основната част от компаниите са в секторите услуги, туризъм, машини и оборудване, храни и напитки и др.

Приблизително всеки втори служител работи на място, а тези, които работят дистанционно, са около 38%, показват още данните. Почти всеки пети е пуснат в платен отпуск. Силно преувеличени са очакванията според експертите, че за едни фирми кризата е предизвикателство, а за други е предимство. Двете категории са несравними, защото едва под 1% от запитаните очакват положителен ефект. Все пак за всички предприемачи има и положителна страна - те са започнали да оптимизират разходите си и да се справят с работата и с по-малко служители.
Бизнесът дава и препоръки на правителството. Над 90% от фирмите посочват, че държавата трябва да съкрати сроковете за разплащане и незабавно да изчисти просрочените си задължения.

Около 92% от компаниите подкрепят и ускорената оценка и облекчени критерии при кандидатстване за финансиране от европейските фондове. Бизнесът продължава да настоява за връщане на изплащането на първите три дни от болничните към ДОО, пишат още от БТПП.

Премиерът: Ще произвеждаме респиратори

В рамките на две месеца ще може да произвеждаме и апарати за обдишване – респиратори. Тази заявка даде премиерът Бойко Борисов и изтъкна, че това може да се случи благодарени на добрия ни IT сектор и автомобилния клъстер. По думите му цялата световна индустрия в момента се пренастройва, за да произвежда това, което ние сме започнали преди две седмици – облекла, маски.

Борисов изтъкна, че в Европа и света ни дават за пример за бързото предприемане на мерките срещу разпространението на коронавируса. По думите му нито един учен или институт не може да каже колко време ще продължи битката с COVID – 19. “Единственото доказано лекарство е социалната изолация, затова създадохме КПП-та”, подчерта Борисов и коментира, че тези, които се опитват да заобиколят правилата, лъжат и разнасят вируса. „Много по-развити държави се лутаха да обясняват как няма страшно и загубиха седмици“, коментира Борисов.

По думите му страните, които не са успели да се справят с мигрантската вълна, в момента също са изправени пред изключителни трудности. „България продължава да има нула миграция“, изтъкна премиерът и допълни, че един ден това ще бъде отчетено като много добре свършена работа.

Относно бързите тестове, които бяха предложени на първото заседание на Медицинския съвет, създаден именно по заповед на Борисов, той заяви, че никой не може да гарантира достовереността й. По темата Борисов е разговарял с израелския си колега, който също е казал, че няма бърз сигурен тест. Въпреки това страната ни участва в обща поръчка на Европейската комисия за бързи тестове. „Ние се заявили един милион, вярвам, че моите колеги в Брюксел ще купят и ще предоставят най-доброто, което има“, каза Борисов. Премиерът определи изказванията, че капацитетът на болниците е изчерпан, като несериозни.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

По предложение на Гешев: Заплатите в Темида замръзват

Пленумът на ВСС замрази заплатите на магистратите, служителите, както и тези на членовете на кадровия орган и нa Инспектората до края на годината заради COVID-19 по предложение на главния прокурор. Това означава, че заплатите няма да могат да бъдат актуализирани до края на 2020 г., но няма да бъдат намалявани, нито ще бъдат връщани пари от вече решени увеличения. 

Гешев пита Панов дал ли е IT специалист от ВКС достъп и до новия софтуер

Лют спор във ВСС заради пробитата система на Темида (ОБЗОР)

Гешев пита Панов дал ли е IT специалист от ВКС достъп и до новия софтуер

Лют спор на пленума на ВСС за пробитата система за случайно разпределение на делата, въпроси без отговор и многочасови разправии между кадровиците на Темида разкриха любопитни факти.

Радев: Кабинетът взе навременни мерки за изолация, закъсняхме със социалните (ОБНОВЕНА)

„Кабинетът взе ясни и навременни мерки за социална дистанция и изолация и това е добре. Кабинетът успя да се включи навреме и да активира родната ни промишленост да тъче платове. Това са положителни стъпки. Както и разгърната хиперактивна кампания.“. Това каза в интервю за bTV президентът Румен Радев, който коментира ситуацията с извънредното положение заради коронавируса у нас и отговори на въпроси на граждани.