Държавата обучава експерти по защита на данните за фирмите

Държавата обучава експерти по защита на данните за фирмите

КЗЛД иска пари за сграда и онлайн курсове

Регулаторът на личните данни ще може да обучава служители за защитата им. Текстове на приетия без много обсъждане през февруари закон, който добави европейския регламент GDPR в българското законодателство, овластяват допълнително Комисията за защита на личните данни (КЗЛД) да провежда занятия по темата.

Регулаторът се прояви в друга светлина и остана извън прожекторите. В медиите широко дискутирани бяха възможностите за цензуриране на медиите, затваряне на публични регистри и злоупотреба с власт като част от последиците от приетите промени в закона.

Една от критиките преди приемането на промените беше, че се

 

създава неяснота по отношение на правното значение

 

на предвиденото обучение. КЗЛД е и единствената институция, която има правомощие да контролира длъжностните лица по личните данни, в т. ч. и обучените от нея, което създава сериозен потенциал за конфликт на интереси. „Това не означава, че останалите обучения не могат да съществуват. Комисията става законен участник в процеса на обучения на служителите“, коментира пред „Монитор“ Цанко Цолов, член на Комисията за защита на личните данни.

В закона се посочва, че комисията ще издава сертификат на лицата, преминали обучение след успешно положен изпит. Документът ще се издава за срок от три години. След изтичането на срока сертификатът ще се подновява отново след успешно положен изпит при условия и по ред, определени от регулатора. Сред особеностите е, че

 

наличието на „диплома“ не е задължително условие за назначаване

 

на служба или изпълнение на функциите на длъжностно лице по защита на данните. „С промените не се поставя и условие задължително всички служители по сигурността на данните да преминат през комисията за сертифициране“, уточнява Цолов. Обучаващите ще преминават през входно ниво, уеднаквяване на нивото им, лекции и накрая ще се полага изпит. Курсът ще продължава от седмица до месец.

Регулаторът ще събира такси за обучението, освен в случаите, когато занятията са организирани и проведени по инициатива на комисията. Сумите ще се определят с тарифа, одобрена от Министерския съвет по предложение на комисията.

Единствено липсата на средства забавя започването на обученията. Вече съществува разработена програма и лекции, но мястото за занятия продължава да е основен проблем. Има сграда в близост до седалището на КЗЛД, за която са необходими средства за ремонт. Иначе регулаторът има готовност да провежда лекции и онлайн със система, но за изработването й в момента кандидатства по европейски проект.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.