Държавата иска фалит на гръцка фирма, не плащала заплати
3

Държавата иска фалит на гръцка фирма, не плащала заплати

Процедура за обявяване на фирма, собственост на гръцкия гражданин Йоанис Гиофкос ще поиска да бъде стартирана от Софийски градски съд  Изпълнителната агенция „Главнa инспекция по труда“, повод е системното неплащане на трудови възнаграждения.

Съобщението  за предстоящия фалит е изпратено до жалвалите се близо 300 настоящи и бивши служители на радневското „Ремотекс М“ ЕООД от  Цветомила  Филипова , и.д. директор на дирекция „Правно осигуряване на инспекционната дейност“ при агенцията.

В писмото от 11 октомври се казва, че въпреки многократните проверки и направените предписания от дружеството така и не са започнали да изплащат възнагражденията на служителите , констатацията е за периода от март до юли т.г., но ситуацията остава непроменена и към момента. Искането за несъстоятелност ще бъде по реда на чл. 625 от Търговския закон заради неплащане на заплати на повече от 1/3 от работниците са период по-голям от 2 месеца. Делото ще се гледа в СГС заради настоящия адрес на дружеството.

 „Ремотекс М“  ЕООД е наследник на някогашното Централна ремонтна база, която е обслужвала тежката механизация  в рудниците на комплекса „Марица изток“ , след разпарчетосването му базата е станала собственост на фирма, в която съдружник е Йорданка Калчева, съпруга на покойния министър на държавната администрация в правителството на Сакскобурготски Димитър Калчев.

Базата е  притежание на „УниГио“ ЕООД, представлявано от гръцкия гражданин  Йоанис Гиофкос, фирмата дължи над 23 млн на ПИБ и още 3,6 млн лв на ББР, които са предоставени под формата на кредит през март т.г.

Казусът с „Ремотекс М“ е с няколкогодишна давност, припомниха излезлите на протест преди две седмици  работници, които и до сега имат да вземат възнаграждения от предходното дружество „Ремотекс“. То беше включено в програмата на Пламен Орешарски за одържавяване, но след проточили се преговори с тогавашните собственици така и не се стигна до сделка, след което се тръгна към обявяване в несъстоятелност, а част от активите бяха разпродадени от ЧСИ за удовлетворяване вземанията на ПИБ.

От края на март предприятието на практика е спряло работа поради липса на свежи пари, необходими са поне половин милион лв за довършването на поръчките от предходни договори, коментира тогава директорът Петьо Горанов, който също не бил получавал заплатата си от април до момента.

Задълженията към работниците /в момента са останали около 90/ са в рамките на 1 млн лв без в тази сметка да влизат здравните и социалните осигуровки, които обаче се начисляват и са дължими.

По думите на Горанов въпрос на време било да бъде осигурен нов кредит пак от Българска банка за развитие, с който да бъдат разчистени старите задължения и заводът да заработи отново.Поне такива били уверенията, давани от Гиофкос.

Проверка в Търговския регистър показва, че „УниГио“ ЕООД е собственост на „Юмей“ ЕООД, която Гиофкос е прехвърлил на българската гражданка Юлиана Иванова Шишкова. Точно тази фирма е получила и кредита от 3,6 млн лв като залогът е „Ковашко пресов завод“ АД, в чийто съвет на директорите фигурира Снежана Кирилова Гиофкос.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.