Държавата е основен работодател в 33 общини

Държавата е основен работодател в 33 общини

Средната заплата в публичния сектор е 1157 лева брутно

В по-бедните райони на страната, особено в Северозапада, държавата е най-важният работодател. B 33 oбщини дeлът нa нaeтитe в пyбличния ceĸтop нaдxвъpля пoлoвинaтa нaeти, показва проучване на Института за пазарна икономика (ИПИ) за заетостта в страната.

Делът на наетите в публичния сектор през 2018 г. (с някои изключения в енергетиката и някои индустрии, например оръжейната) в общия случай е белег за продуктивността на местните икономики.

Най-висок е делът на наетите в публичния сектор в общините Трекляно (94,4%) и Бойница (93,3%), където на практика частна икономика отсъства. В цели 33 общини този дял обаче надхвърля половината наети, като те са концентрирани в няколко района - Северозападът, по границата със Сърбия, както и в някои части на Стара Планина и Североизтокът.

От обратната страна, има 4 общини - Марица, Лясковец, Съединение и Божурище - където делът на публичния сектор сред наетите е под 10%, а в други 40 общини той е под 20%. Прави впечатление, че повечето общини с малък дял на наетите в публичния сектор са сред водещите индустриални центрове.

Що се отнася до водещите икономически центрове - София, Пловдив, Варна, Бургас, Русе, Стара Загора - делът на публичния сектор в тях гравитира около 20% - близо до средните за страната 23%. Номинално, най-много наети в публичния сектор има в столицата (144 хиляди души), Пловдив (32 хиляди) и Варна (26 хиляди души).

Заплатите в публичния сектор варират значително между отделните общини. Средните са близо до средните за страната като цяло - 1157 лева брутно месечно през 2018 г., но в много от малките общини те са чувствително под средните, между 700 и 800 лева.

Интерактивна карта може да видите тук

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.