Коли и жилища за инвалидите ще дава държавата. Това предвижда новият закон за хората с увреждания, който социалното министерство обяви за обществено обсъждане вчера. Подкрепата ще бъде според нуждата на всеки.

Освен инвалидни колички за хората с трайни увреждания се предвижда закупуване на автомобил, който да бъде приспособен за тях. Друг вид подкрепа е

плащането на наема за общинско жилище

или ремонт, така че да бъде пригодено за нуждите на човека с увреждане. Предлага се индивидуалната оценка на потребностите да се изготвя по настоящ адрес от Агенцията за социално подпомагане. Финансовата подкрепа е в размер от 10 до 57 на сто от линията на бедност, която догодина ще е 348 лева. Хората ще могат да се възползват от новите помощи от януари. Държавата предприема и мерки за осигуряване на заетост. Работодател с от 26 до 50 работници е длъжен да наеме поне един човек с трайно увреждане. Фирми с 51 до 99 - двама с трайни увреждания, а такива с над 100 - 2 на сто от общия състав на екипа. Освен това работодателят е длъжен да пригоди работното място към нуждите на човека с увреждане при неговото наемане. Законът предвижда също да се създаде

специализиран фонд "Заетост на хората с увреждания"

към министъра на труда и социалната политика. Чрез него ще се предоставят средства за стимулиране на работодателите, които да разкриват работни места за наемане на хора с трайни увреждания. За тях ще се грижи нов специализиран орган към МС, чиято основна дейност да изготвя на индивидуалната оценка на потребностите.

Всеки човек с трайно увреждане ще има профил в новата информационна система на Министерството на здравеопазването. Една от основните функции на регистъра е да служи за наблюдение и анализ на социално-икономическия статус на хората с трайни увреждания, както и за планиране на дейности, свързани със задоволяване на индивидуалните им потребности. В момента хората с най-малко 50 на сто трайно намалена работоспособност са около 490 000 души. Ако този брой се запази, за новите мерки ще са необходими 331 милиона лева годишно. Това означава, че в сравнение с 2018 г. ще бъдат необходими допълнително около 133 милиона лева.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Лорита Радева: Само в кв."Младост" има замърсяване на въздуха

Показанията на станциите към 7 ч. тази сутрин са под 50 микрограма, с изключение на станцията в "Младост", където тези стойности са по-високи. Това каза пред БНТ Лорита Радева, председател на комисията по околна среда в Столичната община.

Габровци скочиха срещу проект за модернизиането на АЕК „Етъра”

Петима бивши директори на Архитектурно-етнографския комплекс „Етъра” в Габрово се вдигнаха на бунт срещу проект, предвиждащ неговото превръщане в музей за креативен културен туризъм. проектът ще бъде финансиран по ОП "Региони в растеж" по оста "Регионален туризъм" с инвестиционен приоритет „Съхраняване, опазване, популяризиране и развитие на природното и културното наследство”.

Студенти превръщат аудитории в кинозали

Студентските съвети и клубове са неизменна част от живота в родните вузове. Младежите организират различни събития - превръщат аудиториите си в кинозали, правят тематични партита, организират научни форуми и спортни състезания.