Коли и жилища за инвалидите ще дава държавата. Това предвижда новият закон за хората с увреждания, който социалното министерство обяви за обществено обсъждане вчера. Подкрепата ще бъде според нуждата на всеки.

Освен инвалидни колички за хората с трайни увреждания се предвижда закупуване на автомобил, който да бъде приспособен за тях. Друг вид подкрепа е

плащането на наема за общинско жилище

или ремонт, така че да бъде пригодено за нуждите на човека с увреждане. Предлага се индивидуалната оценка на потребностите да се изготвя по настоящ адрес от Агенцията за социално подпомагане. Финансовата подкрепа е в размер от 10 до 57 на сто от линията на бедност, която догодина ще е 348 лева. Хората ще могат да се възползват от новите помощи от януари. Държавата предприема и мерки за осигуряване на заетост. Работодател с от 26 до 50 работници е длъжен да наеме поне един човек с трайно увреждане. Фирми с 51 до 99 - двама с трайни увреждания, а такива с над 100 - 2 на сто от общия състав на екипа. Освен това работодателят е длъжен да пригоди работното място към нуждите на човека с увреждане при неговото наемане. Законът предвижда също да се създаде

специализиран фонд "Заетост на хората с увреждания"

към министъра на труда и социалната политика. Чрез него ще се предоставят средства за стимулиране на работодателите, които да разкриват работни места за наемане на хора с трайни увреждания. За тях ще се грижи нов специализиран орган към МС, чиято основна дейност да изготвя на индивидуалната оценка на потребностите.

Всеки човек с трайно увреждане ще има профил в новата информационна система на Министерството на здравеопазването. Една от основните функции на регистъра е да служи за наблюдение и анализ на социално-икономическия статус на хората с трайни увреждания, както и за планиране на дейности, свързани със задоволяване на индивидуалните им потребности. В момента хората с най-малко 50 на сто трайно намалена работоспособност са около 490 000 души. Ако този брой се запази, за новите мерки ще са необходими 331 милиона лева годишно. Това означава, че в сравнение с 2018 г. ще бъдат необходими допълнително около 133 милиона лева.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Арестуваха несебърски общинар нападнал проверяващи от Инспекцията по труда

Общинският съветник от Несебър Костадин Нищелков е бил арестуван за нападение над две инспекторки от Инспекцията по труда. Грозният инцидент е станал посред бял ден, в около 16 часа в събота. Служителките пристигнали на рутинна проверка в заведение "Кораба" в Слънчев бряг, което е собственост на Нищелков и поискали всички документи за проверка.

Тази сутрин почина Жорж Ганчев

Тази сутрин на 79-годишна възраст почина известният общественик и политик Жорж Ганчев. Тъжната новина съобщи във фейсбук режисьорът Живко Ботев.