16,575 млн. лв. ще бъдат отпуснати за наемането на лични асистенти на 12 000 души, за които трябваше да бъде осигурена по спешност асистентска услуга. Това ще се случи по национална програма за предоставяне на грижи в домашна среда, която ще стартира от 1 март, съобщи социалният министър Деница Сачева.

„Програмата ще бъде включена в Националния план за действие по заетостта за 2020 г. с цел да се осигури заетост на безработни като домашни помощници и в дейности, свързани с предоставяне на персонална грижа в домашна среда на най-нуждаещите се, които останаха без необходимата грижа от 1 януари 2020 г.“, обясни тя. Благодарение на новата програма до края на годината ще се осигури заетост средно на 2400 безработни, които да станат лични асистенти на пълен работен ден, или на 4800 при заетост на четири часа. Сачева подчерта, че това е програмата, за която ще бъдат заделени най-много средства тази година – 22,7% от всички 73 млн. лв. Така предвидените пари ще бъдат достатъчни, за да се обхванат всички нуждаещи се от активна политика на пазара на труда.

Според министъра се очаква поетапно увеличаване на броя на желаещите да предоставят лична помощ поради ежегодното нарастване на минималната работна заплата и увеличението на коефициента на часовата ставка, която е отразена на размера на минималната работна заплата и формира възнаграждението на асистентите спрямо изработените часове.

Сред останалите мерки за хората с увреждания е и разработването на модел за патронажна грижа за възрастните хора по оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“. Тя обърна внимание, че законът за личната помощ изключва хората без увреждания от възможността да ползват личен асистент „Основната целева група на патронажната грижа ще са именно хора над 65 г. с ограничения или в невъзможност за самообслужване“, допълни Сачева.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Майка забрави бебе в трамвай, старозагорец - прасе на автогара (ТЕМАТА)

Разсеяна майка забрави дете в количка в трамвай в София, а мъж от Стара Загора - прасе в чувал на автогарата. За куриозните случаи става ясно от справки за загубени вещи в градския транспорт на големите градове у нас, предоставени на „Монитор“.

С 35% са намалели оплакванията до местния омбудсман

Софиянци се жалят от незаконно строителство

С 35% са намалели оплакванията до местния омбудсман

Софиянци са се оплаквали най-много от незаконно строителство и административно обслужване на местния омбудсман през изминалата година. Това става ясно от годишния отчет на обществения посредник.

Kaufland България въвежда трети официален почивен ден за всички свои служители

Водещата търговска верига в България и един от най-големите работодатели в страната Kaufland въвежда трети официален почивен ден за служителите си. От 2020 година освен на Коледа, 25.12, и на Нова година, 01.01, всички служители в магазините на компанията в цялата страна и в Логистичния център на Kaufland ще почиват по време на още един официален празник – неделята на Великден.