Държавата бори мръсния въздух със 112 млн. лв.

Държавата бори мръсния въздух със 112 млн. лв.

Всяко четвърто софийско домакинство се топли на твърдо гориво

Държавата ще бори мръсния въздух със 112 млн. лв. Сумата е предназначена за изработване на регионални програми за подобряване на атмосферния въздух, които ще са част от национална стратегия. Това каза на конференция вицепремиерът Валери Симеонов.

Старите замърсяващи въздуха печки на твърди горива трябва да бъдат подменени до 2021 г. поне в 26-те общини, които имат проблеми със замърсяването на въздуха. Това са общините, заради които през 2016г. Европейската комисия започна наказателна процедура за превишение на нормално допустимите замърсявания от фини прахови частици. Статистиката показва, че 56% от тези частици са от битовото отопление. Програмата предвижда

подмяна на печките в цялата страна

но според експертите на световната банка в останалата част на България това може да се направи за срок до 7 години. Сред приоритетните 26 общини е и София, където 55 хил. домакинства се греят на дърва и въглища, обясни кметът на столицата Йорданка Фандъкова. При малко над 400 хил. абонати на топлофикация и не голям брой жилища, които се отопляват с еленергия, това означава, че всяко четвърто семейство използва твърдо гориво. По думите на Фандъкова дърва и въглища използвали не само жителите на крайните квартали, а и в центъра. Друг масов замърсител на въздуха било горенето на тонове дрехи втора употреба, допълни вицепремиерът Симеонов. От началото на тази година, когато столична община постави специални контейнери за текстилни отпадъци

били събрани 3 тона текстил

За последните две години има шест града, които вече не попадат в класацията на места с наднормени фини прахови частици, каза министърът на околната среда и водите Нено Димов. Това са Добрич, Сливен, Пирдоп, Девня, Гълъбово и Стара Загора. По предварителни данни за тази година вероятно и Варна ще излезе от нея. С намалението на фините прахови частици у нас и смъртните случаи станали по-малко. В София те били с 750 по-малко, а в страната с 4300.

Стратегията е както в регионален, така и в национален аспект. Затова няколко министерства ще имат отговорности по изпълнението на мерките. Енергийното министерство ще трябва да се погрижи за ограничаване на вредните емисии от топлоцентралите, а социалното се ангажира социалните енергийни помощи да отговарят на определени екологични изисквания. Икономическото министерство пък ще следи за качеството на горивата, а транспортното трябва да затегне контрола на пунктовете за технически преглед.

Междувременно

със закупените от Столична община газоонализатори били проверени 1850 коли

като 36 от тях не отговаряли на нормите и били спрени от движение. Статистиката показва, че в районите с метро по пътя дневно имало със 70 хил. коли по-малко.

Изпълнението на мерките по програмата трябва да приключи до 2024г.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.