Дъното е да печелиш от болни деца

Дъното е да печелиш от болни деца

Измамите със събиране на средства за болни деца са извън всякакви морални принципи и граници.

Когато детето му е болно, без съмнение всеки родител би направил невъзможното да му помогне, би се хванал за всяка сламка. Именно такива „уж спасителни“ сламки се оказват някои фондации, които се опитват на гърба на чуждото нещастие, нужда и мъка да се облагодетелстват, да печелят пари, които всъщност не са техни. Но именно комисионите на тези фондации биха лишили от немалко пари болните деца. Последният абсурден случай е на двегодишния Влади. „Все още не може да се обръща, да седи, да се изправя и съответно да ходи. Рехабилитацията, която правим, е освен двигателна и с играчки, които стимулират умствената активност на децата”, разказа майката на детето - Вержиния Георгиева. За три месеца рехабилитацията струва на семейството 9300 евро. През първите три родителите на Влади се справят сами. След това молят за помощ роднини, които организират кампания - благотворителни базари, концерти и дарителска сметка.

Една фондация решава да се включи чрез събиране на средства чрез кутии за дарения. Майката на болното дете обаче впоследствие разбира, че тази фондация ще удържа 30% от събраните пари. От фондацията не отричат и разясняват, че трябва да се издържат някак. Този абсурд обаче от правна гледна точка не е наказуем. Разбира се, може да се зададе въпросът за какво точно отиват тези 30%, разяснява адвокатът Емил Георгиев. Излиза така, че ако фондациите намерят начин да „изпипат“ законово договорите си, всъщност могат да се издържат от кампаниите, които правят. И тогава идва въпросът каква е тази благотворителност и кой би поддържал бизнеса си с пари, събрани за лечение на болни деца. Явно има много „различни“ бизнеси, както и гледни точки.

Това обаче означава, че червената лампа е светната, че има нужда от допълнителни правила и законови рамки, за да не се стига до подобни абсурди. Тази практика за присвояване на средства от кампании реално би могла да бъде животозастрашаваща, защото ако една дарителска сметка събере нужната за лечение сума, после може да се окаже, че е с 10, 20, 30 процента по-малка, защото някой е решил да плати заплати на служителите се, или да плати тока си, а лечението на болното дете да не се осъществи.

Преди време родители сигнализираха също за измама с дарителски кампании за болни деца. Те разказаха, че открили няколко Facebook страници за набиране на средства, в които е посочена една и съща банкова сметка. Титулярът също е един и същ. Няма обаче нищо общо със семействата, категорични са близки на нуждаещите се. Именно тези опити правят хората недоверчиви и мнителни, когато става дума за благотворителност.

Измамниците стават все по-изобретателни, което пък означава, че не са притеснени от ударите на закона. Не са малко хората по улиците, които се представят за близки и роднини на болни деца, събират пари, но всъщност много малко от тях биха могли да дадат достоверна информация за децата, на които уж помагат. Наглостта и пошлостта стигна дотам, че в края на миналата година се събираха пари за вече починало дете. Това е дъното на човешката пошлост и трябва да спре, защото да се опитваш да печелиш от болни деца в нужда е жестоко, грубо и трябва да бъде сериозно наказвано.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.