0

Г лавоболие, умора, нарушение на съня, проблеми с концентрацията, болки в коремната област, мускули и стави, както и загуба на апетит и тегло са най-често срещаните симптоми при дългия ковид при децата. Това обясни пред „Монитор“ проф. Радостина Александрова, д-р по вирусология към БАН. Според изследванията симптомите продължавали до 12 седмици. В момента именно продължителният ковид при подрастващите е в процес на изучаване, което обаче се е оказвало не толкова лесна задача.

„Не винаги обаче тези симптоми могат да бъдат разграничени от последствията от самата пандемия-затваряне на училища, лишаване от среща с приятели, липсата на спорт, притеснения за здравето на близки и т.н.“, обясни проф. Александрова.

Що се отнася до разпространения в момента делта вариант, тя изтъкна, че най-уязвими от него са децата със затлъстяване, компрометирана имунна система, вродени сърдечни заболявания, генетични, неврологични или метаболитни нарушения, диабет, астма, хронични белодробни заболявания. Проф. Александрова цитира информация на CDC(Център за контрол и превенция на заболяванията са национален институт за обществено здравеопазване на Съединените щати). Застрашени били и малките деца на възраст под една година.

„Инфекцията с COVID-19 обикновено е безсимптомна или протича леко при деца, с ниски нива на хоспитализация. В условията на доминиращия Делта вариант обаче, случаите при децата рязко се увеличиха, пример за което е случващото се в САЩ. По данни на Американската академия по педиатрия към 9 септември общият брой на децата дали положителен тест за SARS-CoV-2 от началото на пандемията е близо 5,3 милиона. От началото на пандемията децата представляват 15,5% от случаи на COVID-19 в страната. Процентът започва да нараства в края на месец юли и достига 28,9% в първата седмица на септември“, коментира проф. Александрова. Тя изтъкна и че за кратък период пет пъти са се увеличили на случаите с коронавирус при децата и в Токио.

Тя припомни и че междувременно от Pfizer съобщиха първите резултати от проучване върху ваксина срещу COVID-19 при деца от 5 до 11 години. Заключението на специалистите е, че тя е  безопасна, добре поносима и предизвиква стабилни нива на неутрализиращи вируса антитела.