0

З а първи път у нас във Варна ще се проведе „Дългата вечер на църквите“. Културните събития са на 22 май, сряда в Католическата и Методистката църкви в центъра на града с вход свободен, съобщиха организаторите отец Вуйчик и пастор Топалски.

За първи път у нас във Варна ще се проведе „Дългата вечер на църквите“. Културните събития са на 22 май, сряда в Католическата и Методистката църкви в центъра на града с вход свободен, съобщиха организаторите отец Вуйчик и пастор Топалски.

Идеята е продължение на Европейската дълга нощ на църквите, която се провежда за първи път във Франкфурт и Хановер през 2003 година. Организаторите дават възможност храмовете да се отворят не само за религиозни, но и за чисто светски културни събития в рамките на една дълга вечер. Още на следващата година тази идея е приветствана и разпространена не само в цяла Германия, но и в Австрия.

Сега, 16 години по-късно, „Дългата нощ“ е традиция, която е популярна почти във всички европейски страни. Всеки храм има своя програма, съставена от музикални и театрални изпълнения, литературни четения и беседи. Така културата намира място в едно ново пространство и посетителите получават наслада от докосването до различните културни прояви, както и от потапянето в нощната магия на вярата, обясняват организаторите на събитията.

Във Варна в Католическата църква „Непорочно зачатие на Дева Мария“  на ул. „Преслав“ 41 вечерта започва от 17,30 часа с изявите на Театралната музикална школа „Отражение“ с рък. Александър Павлов и Виолина Трайкова, от 18,50 часа са изпълненията на Мария Славова-орган, а от 19,30 часа приятелите на поезията ще имат среща с Георги Венин и Марияна Хруза. От 20 часа са изявите на Детска вокална студия „Да“, а 45 минути по-късно ще звучи Камерна музика.

В зала „Бах“ на Евангелската методистка епископална църква на ул. „Опълченска“ 2 от 17,30 часа гостуват две деца от класа по пиано на Боряна Шопова от Общинския детски комплекс-Варна (Симона Симеонова- IV клас и Галя Новак-VI клас). От 18 часа ще звучат изпълнения на детски хор „Добри Христов“ при ОДК-Варна с диригент Галина Станишева, а от 18,30 часа са изявите на Ивета Тодорова от вокален ансамбъл „Сребърни звънчета“ с рък. Юлия Недева.

От 19 часа програмата предвижда изпълнения на Детско вокално студио „Медени звънчета“ с рък. Петя Драгнева, от 19,30 ч. - на Детска фолклорна студия „Неранза“ при НЧ „Елин Пелин“ с рък. Кичка Христова, от 20,30 ч. е срещата с поезията на Марияна Хруза и Георги Венин, а вечерта ще завърши с певицата Елиз Нигохозова.