Дъждът преминава в сняг в Северна България

Агрометеорологичните условия през периода 02-08.12.2019 г.

Дъждът преминава в сняг в Северна България

Агрометеорологичните условия през първите две десетдневия на ноември се определяха от топло за сезона и сухо време, с изключение на крайните южни райони.


През последното десетдневие на месеца температурите се понижиха и бяха регистрирани повсеместни валежи. Средните денонощни температури на въздуха останаха по-високи от нормата и се колебаеха между 9.3°С, във Видин и 14.6°С, в Бургас. Температурите през месеца бяха по-високи от нормата във всички станции, като отклонението варираше между 4°С в Лом и 6.4°С, във В. Търново. В централна Северна и Източна България е беше значително по-топло, в сравнение с климатичната норма. Най-малки са отклоненията в Тракийската низина и Северозападна България. През последното десетдневие на ноември, температурите се понижиха и на места паднаха значителни количества валежи.
При условия на наднормени средноденонощни температури на въздуха от началото на стопанската година натрупаните суми на активните температури достигнаха до 900°С в Сандански и по Черноморието.
В Северозападна и Централна Северна България към края на месеца настъпи трайният преход през 10°С и въпреки настъпилото понижение на температурите, средните денонощни стойности са по-високи от 5°С - биологичния минимум на зимните житни култури. Удължената вегетация позволява на късно засетите, поради есенната суша посеви, да напреднат в развитието си.
През втората половина на ноември в Югоизточна, Южна Централна България и в Сандански паднаха значителни количества валежи – Кърджали 179 l/m2; Сандански 140 l/m2; Хасково 108 l/m2; Пазарджик, 100 l/m2. Най-малки, но със стопанско значение са количествата на валежите в Североизточна България – Силистра, Добрич, Варна и Шабла, където измерените количества са 50-60 l/m2. Аналогична е сумата на валежите, паднали в Северозападна България. С това може да се счита, че е преодоляно драматично ниското ниво на водните запаси в почвите в резултат на продължителното засушаване в този район.
През периода 02-08.12.2019 г. се прогнозира динамично време. В понеделник дневните температури слабо ще се повишат, но сутрешните температури ще бъдат минус 3-2°С. Валежи не се очакват. Във вторник и сряда ще преобладава облачно време. От северозапад ще нахлува студен въздух. Ще има валежи от дъжд, но с понижението на температурите в Северна България и по високите полета дъждът ще преминава в сняг. През нощта срещу сряда на места и в Южна България дъждът ще се примесва със сняг. В сряда от север валежите ще започнат да спират, но преди обяд все още на много места в Южна България ще има превалявания. В четвъртък дневните температури ще се повишат, но минималните ще бъдат минус 5-0°С. Облачността над цялата страната ще намалее. В петък над Дунавската равнина и западната част от Горнотракийската низина ще бъде тихо, облачно и мъгливо. Там дневните температури ще остават ниски, 4-7°С. Над останалата част от страната ще има разкъсана облачност, ще духа умерен югозападен вятър и максималните температури ще бъдат между 8 и 13°С. През почивните дни ще е сравнително топло с максимални температури, в по-голямата част от страната, 10-15°С. По-ниски ще остават дневните температури в западната половина от Дунавската равнина, където ще остане тихо, облачно и мъгливо. Над останалата част от страната ще има разкъсана облачност, намаляваща на места до незначителна. В неделя след обяд в Западна България вятърът ще се ориентира от северозапад и с него ще започне да нахлува студен въздух. Ще започнат валежи от дъжд, които в западната част от Предбалкана и по високите полета ще преминат в сняг.
Тези температурни условия ще доведат до затихване и прекратяване на вегетацията на зимните житни култури и рапицата.
Проф. д-р В. Казанджиев
Доц. д-р В. Георгиева
НИМХ

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.