0

А грометеорологичните условия през първите две десетдневия на ноември се определяха от топло за сезона и сухо време, с изключение на крайните южни райони.

Агрометеорологичните условия през първите две десетдневия на ноември се определяха от топло за сезона и сухо време, с изключение на крайните южни райони.


През последното десетдневие на месеца температурите се понижиха и бяха регистрирани повсеместни валежи. Средните денонощни температури на въздуха останаха по-високи от нормата и се колебаеха между 9.3°С, във Видин и 14.6°С, в Бургас. Температурите през месеца бяха по-високи от нормата във всички станции, като отклонението варираше между 4°С в Лом и 6.4°С, във В. Търново. В централна Северна и Източна България е беше значително по-топло, в сравнение с климатичната норма. Най-малки са отклоненията в Тракийската низина и Северозападна България. През последното десетдневие на ноември, температурите се понижиха и на места паднаха значителни количества валежи.
При условия на наднормени средноденонощни температури на въздуха от началото на стопанската година натрупаните суми на активните температури достигнаха до 900°С в Сандански и по Черноморието.


В Северозападна и Централна Северна България към края на месеца настъпи трайният преход през 10°С и въпреки настъпилото понижение на температурите, средните денонощни стойности са по-високи от 5°С - биологичния минимум на зимните житни култури. Удължената вегетация позволява на късно засетите, поради есенната суша посеви, да напреднат в развитието си.
През втората половина на ноември в Югоизточна, Южна Централна България и в Сандански паднаха значителни количества валежи – Кърджали 179 l/m2; Сандански 140 l/m2; Хасково 108 l/m2; Пазарджик, 100 l/m2. Най-малки, но със стопанско значение са количествата на валежите в Североизточна България – Силистра, Добрич, Варна и Шабла, където измерените количества са 50-60 l/m2. Аналогична е сумата на валежите, паднали в Северозападна България. С това може да се счита, че е преодоляно драматично ниското ниво на водните запаси в почвите в резултат на продължителното засушаване в този район.
През периода 02-08.12.2019 г. се прогнозира динамично време. В понеделник дневните температури слабо ще се повишат, но сутрешните температури ще бъдат минус 3-2°С. Валежи не се очакват. Във вторник и сряда ще преобладава облачно време. От северозапад ще нахлува студен въздух. Ще има валежи от дъжд, но с понижението на температурите в Северна България и по високите полета дъждът ще преминава в сняг. През нощта срещу сряда на места и в Южна България дъждът ще се примесва със сняг. В сряда от север валежите ще започнат да спират, но преди обяд все още на много места в Южна България ще има превалявания. В четвъртък дневните температури ще се повишат, но минималните ще бъдат минус 5-0°С. Облачността над цялата страната ще намалее. В петък над Дунавската равнина и западната част от Горнотракийската низина ще бъде тихо, облачно и мъгливо. Там дневните температури ще остават ниски, 4-7°С. Над останалата част от страната ще има разкъсана облачност, ще духа умерен югозападен вятър и максималните температури ще бъдат между 8 и 13°С. През почивните дни ще е сравнително топло с максимални температури, в по-голямата част от страната, 10-15°С. По-ниски ще остават дневните температури в западната половина от Дунавската равнина, където ще остане тихо, облачно и мъгливо. Над останалата част от страната ще има разкъсана облачност, намаляваща на места до незначителна. В неделя след обяд в Западна България вятърът ще се ориентира от северозапад и с него ще започне да нахлува студен въздух. Ще започнат валежи от дъжд, които в западната част от Предбалкана и по високите полета ще преминат в сняг.
Тези температурни условия ще доведат до затихване и прекратяване на вегетацията на зимните житни култури и рапицата.
Проф. д-р В. Казанджиев
Доц. д-р В. Георгиева
НИМХ