0

А грометеорологичните условия през първата половина на месец ноември се определяха от топло за сезона и валежи със стопанско значение в Югозападна и Североизточна България.

Агрометеорологичните условия през първата половина на месец ноември се определяха от топло за сезона и валежи със стопанско значение в Югозападна и Североизточна България.

 Средните денонощни температури на въздуха за целия период бяха от 10° С във Видин до 16.2° С във Варна. Средната температура през първата седмица на месеца беше по-висока от климатичната норма във всички станции, а отклонението от нормата, беше най-малко в Пазарджик, 2.4° С, а най-голямо във В. Търново, 7° С. По климатични данни, през този период на годината се наблюдава трайният преход на температурите на въздуха под 5° С, но през тази година, все още не е отчетен преход на температурите под 10° С.
Акумулираната сума от активни температури към 15 ноември достигна и надхвърли 600° С, като най-малка е тя във Видин, 512° С, а най-голяма във Варна 714° С. Тези температурни условия ще създадат подходящи условия за поникване и развитие на засетите посеви, там където условията на почвено овлажнение са подходящи за това. През последните 15 години вече е и ало две години, през които топлинните условия през ноември са били наднормени – 2006 и 2017, но настоящата година е уникална в този смисъл заедно с лятно-есенната суша от средата на м. юли. Това силно затруднява развитието на вече засетите зимни култури.


През първата седмица на ноември валежи със стопанско значение паднаха само в крайните южни райони на Югозападна и Централна Южна България – Хасково и Кърджали и в района на Шумен.
В останалите райони измерените количества бяха под 10 mm, които след продължителната лятна и есенна суша не са в състояние да променят съществено водните запаси по целия почвен профил. В резултат на това, районите с изразено есенно засушаване, дефицитът на почвени влагозапаси продължава да се задълбочава.
През периода 18-24 ноември се очаква температурите да останат по-високи от обичайните, а валежите да са под климатичните норми. В началото на седмицата ще се усили вятърът от юг-югозапад. Ще се задържи по-топло от обичайното за сезона с преобладаващите минимални температури ще бъдат между 5° С и 10° С, а максималните – между 15° С и 20° С, по-ниски – около 12°С ще остават в районите с по-трайна мъгла. Облачността над страната ще е значителна и на места в западните и южните райони ще превали дъжд. В сряда отново на места ще превали дъжд. В четвъртък и петък от изток ще прониква по-студен въздух. Дневните температури постепенно ще се понижат и преобладаващите максимални ще бъдат между 12°С и 17°С. Над по-голямата част от страната ще преобладава облачно, в равнините и мъгливо време. През почивните дни преносът ще се задържи от изток. Ще е предимно облачно и на отделни места, главно в източните. Температурите още малко ще се понижат.
Тези агрометеорологични условия ще доведат до задълбочаване на недостига на вода в почвата, което ще затрудни почвообработването и ще забави сеитбата и развитието на есенниците. При тези обстоятелства не се препоръчва провеждането на сеитба на зимуващи култури след 10 ноември поради невъзможността на тези посеви да достигнат фаза от развитието, при която да презимуват успешно. Времето ще позволява работа на полето за извършване на сезонни дейности.

Проф. д-р В. Казанджиев
Доц. д-р В. Георгиева
НИМХ