Комисията по исторически въпроси София-Скопие заседнала в Средновековието

Комисията по исторически въпроси София-Скопие заседнала в Средновековието

Без резултат протече 12-ото поред заседание на Съвместната историческа комисия между Скопие и София, като историците са още на раздел Средновековие въпреки изявленията на политици в Северна Македония, че експертите напредват уверено. Това стана ясно от брифинга на съпредседателя на комисията от българска страна проф. Ангел Димитров.

„За съжаление, срещата не внесе оптимизъм, защото не е по-различна от последната за 2020-а", каза Димитров. Той поясни, че през януари са проведени две технически срещи в ограничен състав с фокус върху неподписаните повече от година протоколи от предишните срещи, без които не може да бъде официализирана работата до момента.

"Успяхме да придвижим напред протокола от деветата среща и повече от година престой в нашите папки, но бяха необходими доста усилия“, сподели професорът. 

По думите му не е разрешен спорът за цар Самуил и събитията от края на Първото българско царство и е налице цялостно нежелание да се споменава, че от средните векове започва това, което наричаме обща история.

"Сблъскваме се с едно странно нежелание на нашите колеги да се съобразят с основни за научните изследвания принципи като уважение към историческите източници и съобразяване с доминиращите научните изследвания по тази тематика в световната историческа наука", каза още Димитров. Според него експертите от Скопие си дават сметка, че тяхната позиция е трудно защитима, но упорито настояват да бъдат равнопоставени постиженията на световната медиевистика и някои съчинения по тази тема, които са на местните историци и може би на няколко души от бивша Югославия.

По думите му има "двоен стандарт" в оценката за Самуил в зависимост от това дали говорим за общи чествания, или за текстовете на македонските учебници. "Това, което за нас е крайно неприемливо, е упоритото бягство от определението за обща история, което е залегнало в Договора за приятелство и добросъседство", каза Димитров.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.