Дворец на Константин Велики се крие под хотел

Дворец на Константин Велики се крие под хотел "Рила"

Строят 14 детски градини в София

Малко хора знаят, че в подземните нива на хотел "Рила" е запазен един дворец, за който се смята, че е от епохата на Константин Велики - с огромни скулптури и една много представителна сграда.

Това съобщи заместник-кметът на София Тодор Чобанов пред bTV. Той е категоричен, че няма да се допуска събаряне на хотела и изграждане на нова сграда на негово място. При всички случаи трябва да бъдат избегнати нови агресивни обеми, които променят драматично културния пейзаж, смята Чобанов.

„Философията, както на кмета на Столична община, така и на целия ни екип, е, че историческото ядро, историческия център, трябва да бъде щаден, да бъде опазен в оригинален вид“, обясни той. По думите му самото изграждане на този хотел през 60-те години е било голяма грешка и високо рискова операция. В момента обаче местната власт е в силна позиция да предотврати намеренията за ново строителство, защото сградата се намира в археологически резерват, който е изключителна държавна собственост. Градинката при хотела също е наситена с културни ценности. Такава е и близката църква „Свети Николай“, която също се предполага, че е от епохата на Константин Велики.

14 детски градини се строят в момента в София, други 16 са в подготовка, съобщи още Тодор Чобанов. Той припомни, че в момента текат обществени обсъждания за промени в наредбата, които да облекчат изискванията за строителство на ясли и детски градини. „Ако държавата промени наредбите, ще стане много по-гъвкав режимът, ще могат да се изграждат обекти“, коментира заместник-кметът като припомни, че правителството отпусна наскоро на София 65 млн. лева за нови детски заведения. По думите му до към 2018 г. броят на децата, останали извън градините, постепенно е намалявал. Сега обаче проблемът отново се е изострил. Една от причините за това са изискванията за по-малко деца в група, а друга - миграцията на повече хора към столицата.  

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.