0

Д вор от един декар е подсигурил чушките за сушене в монтанското село Владимирово миналата година.

Двор от един декар е подсигурил чушките за сушене в монтанското село Владимирово миналата година.

Това разказа Андрей Димитров, който заедно със съпругата си е отгледал миналото лято търсения зеленчук в двора си. За едно лято от мястото е изкарал около два тона пипер, червена капия и селска чушка, а пазарът му е бил изцяло от жителите и гостите на селото, което се намира в предпланините на Стара планина.

Нанизи

Андрей, който основно се занимава с животновъдство, решил да изпробва силите си с градинарство, като насочил усилията си основно към чушките. Първо, защото се отглеждат по-лесно от домати. Второ, защото знае, че има огромен глад за чушки, особено в Северозападна България. Всеки, който е посещавал района, знае, че сушените чушки на гердан са герб на кухнята в Монтанско, Видинско и Врачанско, а всяка година заради болести и вредители хората все по-трудно сами осигуряват в дворовете си любимата храна.

Не вярвах, че пазарът ще ми бъде само в селото, накрая не успях да задоволя всички искания, със смях разказа Андрей.

Червена капия

В началото на сезона червената капия продавал по 1,80, накрая паднала на 1,40 лв. Селската чушка му тръгнала по 3 лв. за кг. Именно тя се ниже и съхне по стените на къщите. Селската чушка много по-трудно се отглежда и вече почти се е загубила, обясни Андрей.

Капково

Той разказа, че сам си отглежда разсада, защото му излиза по-евтино и е сигурен, че ще има здрави растения. За един декар му трябват около 8-9 хил. растения, което умножено по 6 ст. излиза значителна сума, която той си спестява. Сам си е направил капково напояване, което е вързал към кладенеца си.

Тази година Андрей ще гледа на същата площ пипер, а като прибере реколтата, ще засее с житни, за сеитбооборот. После ще окоси и ще изоре, преди да започне следващият сезон.


Киселинните дъждове - враг на градината

Първата атака на младите растения идва от листната въшка и затова трябва незабавна защита от нея.

Въпреки това според Андрей киселинните дъждове са най-големият враг на пипера. Именно от тях растенията почерняват и хората губят реколтата. Затова веднага след като спрат дъждовете той пръска с ридомил голд и бордолезов разтвор за защита.

Съветите на Амитица

Третираме с Лимоцид и Ним Азал

Най- сигурната защита срещу болести и вредители са растения със силна имунна система. Това е основният принцип да получим добра реколта от зеленчуци и плодове в градината си, който препоръчва Кристина Мурджова, мениджър в Амитица, компания за биопрепарати. Пръскането с химия нарушава екологичното равновесие в една градина и възможността й да се защитава със собствени сили, става ясно от думите й. Тя даде пример с калинките. Те веднага би трябвало да се появят щом по зеленчуци или овошки има наличие на листни въшки, с които калинките всъщност се хранят. Калинките обаче ще пристигнат, ако нещо не им попречи, а най-често това е третиране с химически препарати.

Амитица предлага срещу мана и въшки няколко препарата, щадящи околната среда. Срещу въшките ефикасни са Лимоцид и Ним Азал. Лимоцидът е контактен и блокира самата буболечка, докато Ним Азал възпира каквото дойде да си „гризне и смукне“ от растенията, а женските спират да снасят яйца, образно обясни тя действието им. Когато пиперът е разсаден, двата препарата могат да се смесят и да се напръска с тази смес. Така единият ще действа към възрастните буболечки, другият към ларвичките. След това се прилагат поотделно - Ним Азал после Лимоцид.

По отношение на маните, които се появяват след дъждове, има две възможности. При разсаждане и на пипер, и на домати превантивно може да се ползва Рейм Золфо, което е тор, която обаче има фунгицидно действие, но по данни на фирмата действа и срещу мани. Ако няма проблем с маните, се ползва Фитосев, препарат, който осигурява стопроцентова защита на растенията и се прилага чрез корените и листата. Той е с награда за иновации.

Лимоцидът може да се ползва и срещу листни въшки по розите, къдравост по прасковата и др. Хелиопол пък е прилепител, който се добавя към препаратите, така че да не ги отмиват бързо дъждовете поне в следващите две седмици или десет дни. Хелиопол е безвреден, на база на терпеноборови игли.