ПРЕЗ ЛЯТОТО: Двойно повече часове за наваксване по български в градините

ПРЕЗ ЛЯТОТО: Двойно повече часове за наваксване по български в градините

Учителите от детските градини ще могат да провеждат двойно повече часове за наваксване на пропуските по български език на хлапетата в предучилищна възраст през ваканцията. Това предвижда промяна в наредбата за приобщаващото образование, публикувана за обществено обсъждане. Двойният скок на допълнителните уроци извън учебно време се налага заради пропуски по време на онлайн обучение, в което голяма част от забавачките и децата в тях не успяха да се включат.

Както „Монитор“ писа, според проучване на МОН само 1 на 10 детски градини е провела без проблем онлайн заниманията по време на затварянето им заради пандемията. Едва в 16% от забавачките в дейностите от разстояние са се включили над 75% от малчуганите. Това пък води до предпоставка децата, които не са участвали в онлайн заниманията, и са натрупали пропуски по български език да отпаднат от образователната система. "Предложеното допълнение в наредбата има за цел да осигури възможност на децата да усвоят и да усъвършенстват уменията си за общуване на български език и ще предотврати възникването на обучителни затруднения, които често са причина за отпадане от образователната система на децата, за които българският език не е майчин“, посочва в доклада си служебният образователен министър проф. Николай Денков.

Според сега действащата наредба допълнителните форми на педагогическо взаимодействие през неучебното време са не повече от 20 астрономически часа, като те са разпределени в два модула по 30 минути дневно. С промените уроците през ваканциите ще бъдат 40 астрономически часа. Във всеки от тях ще се провеждат по две допълнителни форми на педагогическо взаимодействие.

Колко точно ще бъдат допълнителните заниманията преценяват учителите, съобразявайки се с потребностите на отделното дете. Уроците извън учебно време могат да бъдат и по-малко от 40 часа, ако хлапето не е натрупало значителни пропуски по български език. „Промяната ще даде възможност на учителите да планират продължителността на тази дейност в съответствие с потребностите на отделното дете от допълнително обучение по български език през неучебното време“, посочва още проф. Денков.

Допълнителното обучение трябва да се провежда индивидуално или в групи от максимум 10 деца и да бъде доколкото е възможно присъствено при спазване на предписаните противоепидемични мерки, без да се допуска струпване на деца и учители.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.