Общинските микробуси за превозване на трудноподвижни хора в София вече са двойно повече. Това стана възможно след като от „Московска“ 33 закупиха 13 нови буса, които ще заменят досегашни пет возила.

Кметът на София Йорданка Фандъкова обясни, че първоначално ще бъдат пуснати в движение пет микробуса, а останалите ще бъдат използвани при необходимост и ще бъдат назначени още шофьори. Новите коли са закупени по оперативна програма „Развитие на човешките ресурси”, като една от тях струва между 40 000 и 65 000 лв. Хората с увреждания могат да използват бусовете, за да отиде на лекар, театър, или да си свършат друга работа. Заявки за возилото може да се поддават на телефон 0800 20 720 най-късно 12 часа преди желания час за тръгване. Цената на социалната услуга е 1 лв. в посока, независимо от изминалото разстояние. Микробусите работят от 6 до 23 часа в делнични, почивни и празнични дни. Специализираните возила могат да обслужват по два души в неравностойно положение, както и техните асистенти.

„Целта е всички тези хора да имат активен живот, свързан с лечение, работа, забавление, изобщо кой, където трябва да отиде. Цената на превоза не е променяна от 10 години. Столична община поддържа непрекъснато връзка с организациите, представляващи хората с увреждания“, обясни Фандъкова. В София право да ползват този вид транспорт имат 18 000 души. Изчисленията на общината показват, че от тази услуга се възползват средно над 640 души месечно. Ако всичките возила бъдат пуснати в движение, очакванията са да бъдат изпълнявани над 1000 заявки дневно. „Средно месечно 645 души търсят тази услуга. Ако е необходимо да я разширим, вече имаме такава възможност. Подобна услуга се осъществява и от Общинското дружество „Лозана“, което има свои социални предприятия, така че също по този начин може да се изпълнява тази функция“, обясни Фандъкова.

Пет чисто нови микробуса возят инвалиди в Пловдив, съобщи зам.-кметът по социалната политика Георги Титюков. Той уточни, че микробусите са били закупени чисто нови и в момента са на 1-2 години. Возенето на хора с увреждания с тях става след предварителна заявка до община Пловдив.

Община Варна разполага с 6 микробуса за специализиран превоз на трудноподвижни граждани, каза Таня Василева - шеф на общинската дирекция "Социални дейности". Колите се ползват всекидневно, като се очаква закупуването на още два нови специализирани автомобила. Одобрението на заявката за тях е преминало през Общинския съвет и миналия месец е обявена обществена поръчка за доставката им. Според Василева най-вероятно новите автомобили ще бъдат доставени около средата на лятото.

В Бургас хората с увреждания се обслужват от 7 буса на цената на билета за градския транспорт – 1,50 лв.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

5200 деца избягали от училище след първия звънец

5210 деца са отпаднали от образователната система след първия звънец на настоящата учебна година до 1 април. Това става ясно от писмен отговор на просветния министър Красимир Вълчев на депутатско питане.

Ремонтират 13 вуза с 42 млн. лева от ЕС

13 университета ще бъдат модернизирани и ремонтирани, за да бъдат достъпни за студенти, специализанти и докторанти с увреждания. За целта са предвидени 42 363 951,67 лв. по Оперативна програма „Региони в растеж 2014-2020“. Това става ясно от публикувания за обществено обсъждане проектоплан за действие за 2019 г. на образователното министерство, разработен в изпълнение на Националната стратегия за учене през целия живот за периода 2014-2020 г.