Двойно по-малко домати на полето

Двойно по-малко домати на полето

Добивът на домати от площи на открито се срина наполовина през този сезон, сочат данни на Министерството на земеделието, храните и горите към 3 септември. Според тях производството се е сринало с 48 на сто спрямо миналата година и възлиза на 23 233 тона.

Една от причините за срива на производството е намалението на засадените с растението площи с 20 на сто на годишна база. Друга причина е късното прибиране на реколтата през тази година, посочват в анализа си от министерството.

Десетки градинари, които отглеждат домати за лични нужди се оплакаха, че тази година продукцията е нищожна и само тези, които имат оранжерии са успели да вкусят от вкусния зарзават.

Оранжерии

Данните на министерството на производството на червения зеленчук сочат, че надвишава това на открити площи. До момента в оранжериите са произведени 34 765 тона домати и 35 075 тона краставици. Продължава реколтирането на открити площи, засадени с краставици и зеле, като до момента са прибранисъответно 7 591 тона и 9 291 тона

Срив в произведените количества има и при ягодите, който възлиза на 37%. През тази година от сладкия плод са произведени 5263 тона. С 30 на сто е спада и при пипера, отглеждан на открити площи. Към момента производството на чушки възлиза 17 380 тона. При добивите на картофи пък намалението е с близо 7 на сто и към момента са прибрани общо 76 551 тона.

Цени

Ниското производство на домати се отразява и на цените им. По данни към 4 септември цената на едро на червения зеленчук е с 24,2 на сто по-висока спрямо предходната година и те се търгуват за 1,18 лева за кило. Спрямо предходната седмица обаче цената на домата от открити площи леко пада с 14%.

Към 4 септември 2020 г. ябълките се търгуват с 66,3% по-скъпо,отколкото по същото време на миналата година. По-умерен ръст на годишна база е налице при цените на пипера, оранжерийните краставици, картофите, зелето и прасковите–от 4,1% до 22,7%. Само средната цена на едро на дините е по-ниска от миналогодишната, с 2,3%.

Ръст

На другия полюс пък е производството на пъпеши и дини, където е отчетено драстично увеличение на годишна база. Така производството на любеници се увеличава с 21,7 на сто като до момента добивът им възлиза на 68 523 тона. С 45 на сто пък е ръста на производството на пъпеши. Основен принос за това имат повечето засадени и реколтирани до момента площи, като и увеличение на средния добив от декар с 10 на сто.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.