Двойна глоба за шофиране без книжка

Двойна глоба за шофиране без книжка

Колите първи внос минават през пунктове за идентификация

Двойно ще скочи глобата за шофиране без книжка, сега санкцията е 300 лева, с увеличението ще стане 600 лв. Това предвиждат промени в Закона за движение по пътищата, които ще бъдат въведени след обществено обсъждане. Това заяви пред бТВ директорът на ИА „Автомобилна администрация“ Бойко Рановски. Той уточни, че Законът за движение по пътищата ще бъде разделен на три части – санкции за нарушителите, правила за шофьорите и изисквания към превозните средства.

На водачите, които карат без документ за правоуправление, освен че ще им се наложи да плащат солена сума, ще се прекратява и регистрацията на автомобил, който са шофирали, когато са хванати в нарушение.

Промените в Закона за движение по пътищата засягат само най-тежките нарушения като шофиране без книжка,

преминаване на червен светофар,

неспазване на знак „Стоп“, каза още Рановски. В тях са заложени седем нарушения, ако водачът ги извърши в рамките на две години, ще му бъде отнета книжката. След това ще трябва да премине през процедура за възстановяване на правоспособността и контролните точки.

За младите водачи също има промени в закона. През първите шест месеца, след като вземат документ, ще трябва да карат само с придружител. Не могат и да сядат зад волана на мощни автомобили. Нямат право да шофират през нощта и да возят пътници. Рановски поясни, че идеята е за половин година младите шофьори

да натрупат достатъчен опит, който ще ги направи по-сигурни

на пътя и ще ги научи да карат безопасно. Той поясни, че за нов водач се смята този, който придобива правоспособност за първи път и не са изминали две години от придобиване на първата му категория.

Автомобилите, които се внасят за първи път у нас, ще минават през пункт за идентификация и проверка на техническата изправност. След това данните на колата влизат в регистър и й се издава паспорт с техническите данни. Свидетелство за регистрация ще издава само МВР. От КАТ ще се получават само талона и регистрационните табели.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.