0

Д войка от Лондон печели от криви краставици и същевременно спасява тонове храна от изхвърляне на боклука, съобщи euronews.com
Еми

Двойка от Лондон печели от криви краставици и същевременно спасява тонове храна от изхвърляне на боклука, съобщи euronews.com
Еми

Емили е родом от Франция, но преди няколко години се премества в Индия, където среща Дийпак Равиндран. Двамата са колеги, по професия са финансисти. За 13-те години от първата им среща те стават съпруг и съпруга и се местят в Лондон. Наскоро стават и бизнес партньори, като предоставят услугата Oddbox за доставка на криви, но вкусни плодове и зеленчуци.
Двамата прекратяват успешните си кариери на финансисти. Дийпак искал да се съсредоточи върху собствени проекти, а Емили – да се занимава със социални дейности.


Идея
„Междувременно се сблъскахме с проблема с изхвърлянето на храни. Идеята ни дойде, когато бяхме в Португалия. Там видяхме колко много криви и недобре изглеждащи зеленчуци се продават по пазарите. На вид не изглеждат добре, но вкусът им е много по-добър, отколкото този на зарзавата в Англия“, разказва Дийпак.
Така започва и бизнесът им с предлагането на кутии с криви зеленчуци, който наричат Tasty Misfits.
В началото работят само с двама доставчици. Рекламират услугата си с флаери и в социалните медии. Понеже в началото двамата имат и други занимания, двойката пакетира кутии със зеленчуци рано сутрин в събота и ги доставя до обяд. През първите три месеца работят съвместно с местната църква, която им предоставя пространство срещу храна, понеже двойката все още няма достатъчно пари да си наеме склад. В църквата съхраняват плодовете и зеленчуците през нощта, за да ги пакетират на сутринта. Правят доставките с колата си, която може да побере само 20 кутии.
Спънки
Междувременно се натъкват и на спънки. Откриват например, че гигантът Mars притежава марката Tasty Misfits. Така преименуват компанията си на Oddbox. Първоначално компанията има 20 клиенти. Три години по-късно броят им вече наброява 12 000. С бизнеса си двойката е успяла досега да спаси от кофата за боклук 1,6 милиона килограма идеални за ядене плодове и зеленчуци.