0

В ъпреки че заради пандемията Центърът за защита на природата и животните в Добрич бе затворен за 2 месеца – от 14 март до 14 май, то посетителите в края на декември са 27 000 души, срещу 26 000 за предходната 2019 година.

Въпреки че заради пандемията Центърът за защита на природата и животните в Добрич бе затворен за 2 месеца – от 14 март до 14 май, то посетителите в края на декември са 27 000 души, срещу 26 000 за предходната 2019 година.

Това, според директора на ЦЗПЖ Християн Христов, се дължи на популяризирането на Центъра в социалните мрежи, новите атрактивни обитатели, новата концепция на ЦЗПЖ, не на последно място – на желанието на добричлии да са по-често на открито, сред природата.

Към момента в ЦЗПЖ Добрич се отглеждат над 430 животни от над 85 вида. Някои от тях могат да се видят само и единствено тук. Това са европейските бизони (зубри), конете Пржевалски, унгарската виторога овца, шотландската мини овчица.

Част от новите обитатели са двойката ему Фред и Уилма Флинстоун, 2 нови нанду, патагонска мара – това е вторият по големина заек в света, двойка бизони от Германия. Те пристигнаха в Добрич на 27 юли. Гзамир е от Карлсруе, почти на 5 години е. Новата женска бизонка се казва Грилит и е почти на 2 години. Тя е от сафари парк за диви европейски животни в Хан-сур-Лес, Белгия.

Семейство от редките птици ему пристигнаха по т.нар. размножителен заем от Старозагорския зоопарк, който е в ремонт, съобщи директорът на зоопарка в Добрич Християн Христов. За да дадат имена на 7-годишните гигантски птици, екипът на Центъра обяви своеобразен конкурс в социалните мрежи. Било обяснено, че птиците ему са древни като вид и започнали да събират предложения.

В крайна сметка кръстница на екзотичната двойка е Елена Райнова, която предложила двойката да носи имената на популярните герои от анимационния сериал "Семейство Флинтстоун". „Избрахме Фред и Уилма, като знак за древния произход на птиците, които, ако мога да кажа, са ходещи динозаври. А и тези имена са по-близо до децата“, каза Християн Христов и от името на екипа на Центъра благодари на всички участници в конкурса в Инстаграм. Имало е доста интересни предложения, разкри още той. Емо и Ема; Вихрен и Тодорка – като символ на липсващата планина; Морков и Чушка – защото са тревопасни, и т.н.

Вече подготвяме гнездото за семейството, което сега навлиза в размножителен период, каза Християн Христов. Ако Уилма снесе яйца, те ще са тъмнозелени и много големи. Директорът на зоопарка поясни, че яйцата ще бъдат сложени в инкубатор, за да не бъдат изгубени в студеното време. И зоопаркът в Стара Загора ще получи малки пиленца, ако успеем да ги излюпим, обещава директорът на Центъра за защита на природата и животните.

Новите животни общо са 185, повечето са птици: 5 щъркела, 3 пеликана, голям и малък ястреб, мишелови, тръстиков блатар с ампутирано крило. Част от тях са доставени чрез Спасителния център, с предписания от РИОСВ.

Варан и игуана пък са настанени в зоопарка в Добрич, след като били конфискувани от Спасителния център. След сигнал е установено, че частен собственик отглежда животните незаконно, без документи.

Според новата концепция на ЦЗПЖ, животни от няколко вида обитават едно ограждение – например, заедно живеят нанду, патагонската мара, ламите и алпаките. Емутата пък съжителстват с второто стадо кенгура.

Ако трябва да се дадат определения за най-, най-, то най-едрото животно в зоопарка, естествено, е зубърът. Мъжкият бизон Гзамир тежи около 700 кг. Сега е на 5 години, до 7-мата, 8-мата година може да стигне до 900 кг.

Най-дребните животинчета са холандското джудже и монголският джербил (малки мишлета). Най-красивите пък са индийските пауни (истинска атракция е, когато осемте мъжкари разперят опашки), както и златните фазани. Не бива обаче да пропускаме красивия папагал Пепо, от редкия вид „Зелена амазона“, който бе откраднат миналия декември, после крадецът му се уплаши и пусна птицата на свобода. Сега Пепо е щастлив в собствената си среда в зоопарка.

Класацията за най-агресивно животно единодушно се оглавява от мъжки сребърен фазан, който се е вживял в ролята си на защитник и охранител и скача войнствено срещу всеки, надникнал в заграждението на птиците. Мъжката лама Триумф е определена като най-социалното животно в зоопарка. С най-мека козина е мъжкият алпака Мартин – албиносче, бял, със сини очи. Той има най-висококачествената вълна. Унгарската виторога овца е с най-дълга козина – руното й достига до 25 см дължина. Унгарската виторога овца е известна с уникалните си спирално извити рога, които могат да достигнат зашеметяващата дължина от 60 см. Отглеждат се основно за вълна, заради огромното си и тежко руно. Те също са едни от най-новите попълнения в Добрич. При затварянето на нерегламентиран зоопарк, ЦЗЖП получи възможност да приемем и спасим овцете. Тези три мъжки живеят отделно от останалите овце, за да се запази уникалната им порода, докато се намерят женски за тях.

Директорът на ЦЗПЖ Християн Христов за пореден път се обръща към добричлии да не изхвърлят живите елхички след празниците, а да ги дарят на зоопарка. Те са подходяща храна за животните и укритие за птиците през студените зимни месеци.