Двоен скок на издадените лични документи след извънредното положение

Двоен скок на издадените лични документи след извънредното положение

Почти двоен е скокът, който се наблюдава при издаването на лични карти след края на извънредното положение, свързано с епидемиологичната обстановка в страната поради COVID-19.

Справка на Дирекция „Български документи за самоличност“ за агенция „Монитор“ показва, че от началото на мерките, взети във връзка с коронавируса (13.03) до края на месец март, издадените лични карти са 45 277, а шофьорските книжки - 27 639. Най-голям спад на подаването на заявления за нови идентификационни документи се забелязва през месец април. Въпреки че звената "Документи за самоличност" работеха при осигурени безопасни условия, гражданите очевидно са спазвали препоръчителната изолация, обясни още тогава Светлана Ценева, директор на Дирекция „Български документи за самоличност“. Затова и получилите нови лични карти през април са 32 131, а тези подновили/издали свидетелствата си за управление на МПС (СУМПС) - едва 17 648.
През май издадените документи са съответно 66 257 лични карти и 33 338 шофьорски книжки.
Почти двоен е ръстът през юни – месецът след края на обявеното извънредно положение в страната. Отпускането на мерките е довело до бум на желаещите да подновят своите идентификационни документи. Издадените лични карти тогава са 116 749, а СУМПС - 65 710.
От началото на миналия месец до 28.07 пък 114 476 са получили нови документи за самоличност, а 62 194 – шофьорски книжки.

Припомняме, че във връзка с извънредното положение е удължена валидността на документите, които изтичат в периода от 13 май 2020 г. до 31 октомври 2020 г. Те могат да бъдат използвани в страната 6 месеца след крайния срок. Към 28.07 през този период своята валидност са загубили 406 437 броя лични карти и 266 408 броя СУМПС на български граждани, но те продължават да важат и без да бъдат преиздавани.

Въпреки това облекчение, голяма част от българите предпочитат да подновят своите документи, което създаде струпване на опашки пред гишетата на паспортните звена. В момента се намираме и в един от двата пика, прогнозирани до края на годината. Първият ще продължи до края на август, когато изтича валидността на голям брой документи, а вторият се очаква да е през ноември и декември.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.