Максимални ценови оферти за машините за вота (ОБНОВЕНА)
2

Победителят ясен след преговори

Максимални ценови оферти за машините за вота (ОБНОВЕНА)

Лекс.бг и Сиела Норма предлагат тавана от 36 млн.лева без ДДС за устройствата

Двете компании - Лекс.бг и Сиела Норма, който останаха на финала на процедурата за машините за гласуване на вота догодина, са подали максимални ценови оферти за устройствата. Това става ясно от сайта на Агенцията за обществените поръчки (АОП), където е публикувана документацията на ЦИК за търга.

От ЦИК бяха заложили максимум до 36 млн. лева без ДДС или общо малко над 42, 200 млн лева за доставка на 9600 устройствата, в това число софтуера, както и за  логистично осигуряване и обучение на членовете на секциите.

И двете компании са посочили тавана в своите ценови оферти, а именно 36 млн.лева без ДДС. Има съвсем малки разлики в цените при разбивките по пера.

Така например от Лекс.бг са заложили за производството и покупката на машините малко над 32,140 млн. лева без ДДС, което с данъците прави малко над 38,568 млн. лева.

За сметка на това от Сиела Норма предлагат цена за покупка  32,089 млн. лева без ДДС, което се равнява на малко над 38,507 млн. лева.

От Лекс.б залагат за логистика, транспорт и обученията на членовете на ЦИК, РИК и секциите малко над 3,860 млн. лева без ДДС, а на свой ред при Сиела Норма сумата е 3, 910 млн.лева без ДДС.

И от двете компании са отбелязали в офертите си , че цените включват всички разходи , в това такси, данъци , разходи за разтоварване, натоварване, доставка до съответните места, инсталиране, техническа поддръжка, както и застраховка.

Комисията по подбор на участниците трябва да проведе срещи с двете компании, на които да се проведат преговори за цената и точните срокове за доставките. Едва след това докладът от преговорите ще бъде внесен на заседание на ЦИК, където ще бъде одобрен и ще стане ясно кой е победителя в процедурата.

Очаква се договорът с бъдещия изпълнител да бъде подписан в началото на следващата година.

В самите изисквания от ЦИК бяха заложили срок за доставка до 10 февруари. Ако е невъзможно това да стане на куп, те могат да бъдат доставени и на партиди, като последната машина трябва да бъде в склада не по-късно от 25 дни преди изборния ден. Софтуерът пък трябва да е инсталиран до 20 дни преди началото на вота. Според ИК пък самите устройства трябва да минат и през одитиране и сертифициране.

Първоначалните кандидати за участие в поръчката бяха 8, 2 от тях бяха елиминирани, като 6 бяха поканени от ЦИК да подадат ценови оферти. Накрая това направиха само две от тях - именно Лекс.бг и Сиела Норма, който и преди са доставяли машини за вота.  Всъщност и двете дружества предлагат устройства за гласуване на мултинационалната компания "Смарт матик", с каквито се гласуваше на евроизборите миналата година. Тогава поръчката беше спечелена от Сиела Норма, която достави под наем 3300 машини, произведени в Тайван.

Както преди дни "Монитор" писа за улеснение на избирателите с намалено зрение екраните на машините за вота трябва да са с висококонтрастен интерфейс и да предоставят възможност за увеличаване (zoom). 

Сред изискванията за машините е и специални шрифтове Arial или Tahoma, които били доказано най-подходящи за хора с остатъчно зрение, както и да е заложена опцията „Bold“, с цел допълнително увеличаване четивността на текста. Иначе една ролка в машината може да разпечата над 1100 разписки.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.