Около 200 обитатели на блок АОНСУ в Русе скоро може да минат на свещи. От дружеството „Енерго-Про“ предупредиха, че предстои прекъсване на електрозахранването на сградата, тъй като натрупаните неплатени задължения вече са над 48 000 лева.

Изчерпани били всички законови възможности за намиране на решение в интерес на двете страни и макар че спирането на тока е крайна мярка, в случая се оказвала неизбежна.

„Ежемесечно си плащаме задълженията към енергото по отчетеното от контролните електромери на всеки апартамент. Не знам откъде се натрупва тази огромна сума при условие че обитателите са коректни и защо ние трябва да я плащаме“, недоумява Димитър Парашкевов. Съседите му са притеснени като него и всеки вече търси някаква възможност да живее при роднини. А много от обитателите няма къде другаде да отидат.

Хората обясняват, че сложността в решаването на казуса е заради това, че те не са титуляри на партидата. Титуляр е фирма „Рали 2003“ на Явор Блъсков, която през 2007 г. е придобила сградата на бившата Академия за обществени науки и социално управление. Бизнесменът обновява помещенията и ги превръща в жилища, които продава ипотекирани. Тъй като фалира, се налага някои от купувачите на апартаменти да ги платят още веднъж, за да станат реални собственици. Титуляр на партидата за тока обаче остава „Рали 2003“, а Явор Блъсков се оказва неоткриваем. Така взаимоотношенията между него и обитателите не могат да се уредят окончателно и се стига до абсурдния казус с натрупването на сумата от 48 000 лева.

„Енергото отчита тока по базовия електромер, а не по контролните уреди. Винаги има разлика между фактурираната електроенергия по общия електромер и сумираната от контролните уреди на всяко домакинство. Искали сме няколко пъти ни предоставят информация откъде идва тази разлика, как се натрупва, но ни обясняват, че не сме титуляри по партидата и не можем да получим отговор. Тоест, ние имаме задължения по тази партида, но нямаме права по нея“, възмущава се професионалният домоуправител Цветелин Цонев.

От „Енерго-Про“ обясняват, че е предложено споразумение собствениците да плащат ежемесечно текущото потребление и част от натрупания дълг, но то е било отхвърлено и затова се стига до крайната мярка да се спре токът.

Живеещите в блока са изпратили жалба до прокуратурата в Русе. Изпращали са писма с молба за съдействие и до президента, министър-председателя, омбудсмана, министерството на енергетиката.

В сградата има 197 апартамента, от които обитаеми са около 70.

 

 

По темата: блок АОНСУ ток Русе
Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Отец Ередия е специален гост на „Златната липа“

Артистичният директор на Варшавския народен театър Ян Енглерд, който изигра ролята на отец Ередия във филма на режисьора Въло Радев „Осъдени души“ през 1975 година ще бъде специален гост на седмото издание на кинофестивала „Златната липа“.

Вандали посегнаха на Античния форум в Стара Загора

Вилнели през последните няколко нощи вандали потрошиха 4 от стъклените парапети по пътеката, водеща в подножието на античния форум на Стара Загора. Според експерти закалените стъкла са били строшени с камъни или железа, те припомнят, че реставрацията, цялостното облагородяване и изграждането на специален мост над главната улица Декуманус максимус на античния град Августа Верея  струваха 4,2 млн лв, като 3,4 млн лв бяха от ЕС.

Отвори врати музей на водата в Града на липите

 

Музей на водата и канализация отвори врати в Стара Загора , в няколко помещения на територията на пречиствателната станция за отпадни води чрез 3D макети на територията е представено нагледно функционирането на ВиК-системата по пътя на Н2О.