Две трети от работодателите готови да наемат чужденци извън ЕС

Две трети от работодателите готови да наемат чужденци извън ЕС

69% от българските компании, участвали в скорошно проучване, проведено от Българска търговско-промишлена палата, твърдят, че имат нужда от допълнителни служители на постоянен трудов договор, а 14 % търсят сезонни работници. Най-търсени са специалистите със средна квалификация – 62% от фирмите се нуждаят от тях. 18% търсят висококвалифицирани служители, а 20% биха наели работници и без квалификация.

Само 14% от участниците в проучването вече са наемали чужденци от страни извън ЕС. Останалите 86% нямат опит в това отношение. Компаниите, които са имали работници от трети страни споделят, че това са били хора предимно от Македония, Молдова, Русия и Афганистан. Болшинството работодатели са останали с добри впечатления от работата им: те са отговорни и съвестни, имат желание да работят и да научат български език.

76% от запитаните компании отговарят, че могат да наемат чужденци от трети страни, ако имат необходимата квалификация, опит и езикови познания. 15 % от работодателите в страната предпочитат да наемат българи. Останалите 9 % твърдят, че биха наели чужденци, ако имат някакъв български произход, или ако покажат готовност да учат и да се обучават. На въпроса дали имат информация за необходимите документи и процедури за наемане на гражданин на друга държава, пребиваващ в България, 21% от представителите на бизнеса отговарят положително, 44% нямат такава информация, 11% разполагат с частична информация, а 11% не са се интересували до сега.

Проучването показва, че българските фирми имат многобройни изисквания към граждани от трети страни, които да бъдат наети в страната. Сред професионалните умения са да отговорни, да работят в екип и да са готови да се обучават. Важни за работодателите сред техническите умения са поне минимални познания по български език, както и познания по друг чужд език освен майчиният им. На бъдещите работници се изискват, освен документи за пребиваване и работа в страната, шофьорска книжка, валидна за България, както и документи за самоличност и ниво на образование.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.