Две трети от биофермите още не са регистрирани

Две трети от биофермите още не са регистрирани

Няма БГ екоментета

Две трети от биопроизводителите не са се вписали в електронния регистър седмица преди крайния срок. Към момента в него има регистрирани 2 516 биологични производители от общо 6 327, като в това число попадат търговци, преработватели и други, обяви зам.-министърът на земеделието Чавдар Маринов.

За биофермите отговарят 14 контролиращи фирми, от които 5 са с изцяло попълнени данни. Информацията на останалите трябва да се редактира. "Масово информацията, която беше предоставена, е непълна, неточна и с грешни данни", допълни земеделският зам.-министър. Най-често липсва договор за контрол на биофермата. Маринов увери, че всички, които са дали грешни данни, ще бъдат санкционирани, като глобите стигат до 5000 лв. Може да се стигне до отнемане на лиценз на някое от контролните лица. Ресорният зам.-министър смята, че до 1 март, когато изтича крайният срок, всичко ще бъде въведено.

Няма подадени сигнали срещу български екопродукти, показват данни от инфосистема за органично фермерство (ОФИС) към Европейската комисия. Когато се подаде нотификация за продукт, това означава, че има замърсени партиди в други страни, които информират Еврокомисията за несъответствията.

Преди България е била лидер като е получавала около дузина сигнали на година. Проблемни били най-вече диворастящите култури, в т.ч. гъби, билки, треви, див чесън, боровинки, малини, левурда, дори слънчоглед и пчелен мед.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.