Две седмици преди Коледа хванаха опасни светещи гирлянди

Две седмици преди Коледа хванаха опасни светещи гирлянди

Част от фойерверките и играчките са без указания на български

Опасни светещи гирлянди с неизвестен производител и търговец, пуснал ги на пазара хванаха инспекторите от ДАМТН за първите 10 дни на провежданата от Държавна агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН) кампания „Безопасна Коледа 2019“.

Досега са проверени 587 продукта в над 300 търговски обекта. Сред тях са 232 различни вида електрически светлинни гирлянди.

За 88 от тях е установено, че не отговарят на изискванията, защото при 25 няма инструкции за употреба на български език. При други 32 са открити видими несъответствия с изискванията за безопасност. При гирляндите обаче, в сравнение с предишните две години, не са открити продукти на пазара без задължителна маркировка за съответствие CE.

От проверените 103 пиротехнически изделия от различни категории, при 40 от тях са установени несъответствия. 11 изделия са били без СЕ маркировка за съответствие; 9 са били без наименование и адрес на икономическия оператор, пуснал продукта на пазара; 20 изделия са били без инструкции за употреба на български език и без предупредителни текстове на български език.


От играчките са проверени 252 продукта,

включително и електрически изделия и скуишита. При 92 играчки са установени несъответствия на нормативните изисквания. 15 играчки са били без СЕ маркировка за съответствие. 32 са били с инструкции за употреба, които не съответстват по обем и съдържание на изготвените от производителите. При 45 играчки липсва обявено наименование и адрес на отговорния икономическия оператор.

Анализът на резултатите от проверките за първите 10 дни на кампанията „Безопасна Коледа 2019“ показва, че както и при проведените коледни кампании през 2016, 2017 и 2018 г. се запазва тенденцията на пазара да се продават играчки без инструкция за употреба или с несъответстваща по обем и съдържание на изготвената от производителя; без наименование и адрес на отговорния икономическия оператор.

Броят на откритите играчки без наличието на задължителна маркировка за съответствие значително е намалял, спрямо данните от 2018 г. Също така не са открити играчки, които да не отговарят на съществените изисквания за безопасност (видими несъответствия).

При анализа се установи още, че независимо от превежданите през последните години кампании за проверка безопасността на пиротехнически изделия, през 2019 г.

все още се предлагат в търговската мрежа потенциално опасни


продукти. Те са без инструкция или с непълни и/или липсващи предупредителни текстове, свързани с безопасната им употреба.

За констатираните несъответствия на проверените по време на кампанията “Безопасна Коледа“ светлинни гирлянди, играчки и пиротехнически изделия, ДАМТН ще предприеме всички законосъобразни действия към отговорните икономически оператори.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.