Две от три риби на никулденската трапеза вносни

Две от три риби на никулденската трапеза вносни

Спекула с цените преди празника е възможна само в малките населени места

Две трети от рибата на трапезата за Никулден ще бъде вносна. Докато в страната влизат между 50 000 и 60 000 тона чуждестранна продукция годишно, очакваният у нас улов на риба и други аквакултури за 2020 г. ще е около 30 000 тона. Така наличната риба в страната става приблизително 90 000 тона, 10 000 от тях обаче потеглят за износ. Това сочат данни на Асоциацията на производителите на рибни продукти (АПРП).

Изпълнителният директор на асоциацията д-р Йордан Господинов прогнозира за тази година леко увеличаване на произведената в рибарници риба и мидите от ферми. Възможно е през 2020-та те да достигнат близо 15 000 тона, докато през миналата година са били малко над 14 000 т.

Уловената риба пък ще е между 12 000 и 13 000 тона.

Той коментира, че макар лятото да е било горещо, а уловът е беден, през есента са се появили големи пасажи от чернокоп.

„Изнасяме рапани, миди, пъстърва, шарани, цаца. Експортът за азиатския пазар е предимно от черупчести. За Америка изнасяме рапани, а мидите се изпращат в Западна Европа и Румъния“, продължи експертът. България се нарежда и сред пребработвателите на скариди като готовият продукт потегля към Швеция и Норвегия. Голяма част от внесената и преработена сьомга у нас също отново се изнася на парчета.

Според директора на Института по рибарство и аквакултури в Пловдив доц. Ангелина Иванова от отглежданите сладководни видове в страната най-често се експортират -

шаран, толстолоб, амур и сом, основно за Румъния.

Според проучване северните ни съседи консумират 10 пъти повече риба от нас. Анкета на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури (ИАРА) за миналата година сочи, че една трета от участниците в проучването консумират най-често скумрия. След нея се нарежда пъстървата, а на трето място остава характерният за Никулден шаран. Останалите видове като цаца, хек или сьомга са предпочитани едва от 2.6 % от анкетираните. Популярност набират още ципурата и лавракът, които са много популярни в съседна Гърция.

Поскъпване на рибата за празника в цялата страна не се очаква,

прогнозират от бранша. Спекула е възможно да се наблюдава в по-малките населени места, където има едва един-два магазина. С наближаването на празника обаче Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) започва масирани проверки за качеството на предлаганите продукти у нас.

Припомняме, че през миналата година БАБХ инспектира 1159 обекта за продажба на риба преди Никулден. Съставени са били 2 предписания в област Варна във връзка несъответствия в Системата за управление на безопасността на храните, състоянието на сградите и оборудването. Издадени са и 5 акта за административно нарушение - липсващи документи за произход и продажба на нерегламентирано място. За унищожаване са насочени 217 кг риба, тъй като търговците не са могли да докажат откъде са.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.