Предлагат увеличение на прага за регистрация по ДДС

Предлагат увеличение на прага за регистрация по ДДС

Увеличаване на прага за задължителна регистрация по ДДС предлагат от "Демократична България" и от "Изправи се БГ! Ние идваме!". Двете коалиции имат идентични мотиви, но предлагат различни нови по-високи прагове, предаде БНР.

В момента задължителната регистрация по ДДС идва с оборот от 50 хиляди лева годишно, което според експертите е твърде нисък праг и сериозна административна тежест пред бизнеса. Две политически сили припознават тази теза. Едната е "Демократична България", а  един от вносителите на законопроекта е депутатът Мартин Димитров.

"Това означава обороти над 4 хиляди лева на месец. Ами, то кой няма 4 хиляди лева на месец оборот. Това налага горе-долу всички да се регистрират", каза той.

Затова предложението на "Демократична България" е за праг от 166  хиляди лева годишно, обясни Димитров като препрати към европейска директива, която става задължителна през 2024 година.

Същевременно Мария Капон от "Изправи се БГ! Ние идваме!" е  един от вносителите на праг от 200 хиляди лева, число, което е обмислено и от "Демократична България".

"Аз видях такава воля в срещата, която имахме с "Има такъв народ" по политики, затова, че те декларираха, че това е една и от техните цели. Разбира се, при тях е 100 хиляди лева задължителната регистрация оборот, така че ще трябва да стигнем до някаква точка на кипене, при която да можем да направим това увеличение на прага", каза Капон. 

И Капон, и Димитров са убедени, че негативен ефект върху фиска няма да има, позитивен - най-вероятно да:

"Подобряването на контрола в по-големите компании ще доведе до по-добра събираемост не само с ДДС, но и с останалите данъци", отбеляза Мартин Димитров.

Междувременно от БСП са внесли други промени в Закона за ДДС, според които медикаментите от позитивния списък се облагат с деветпроцентна ставка вместо настоящите 20 на сто.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.