Две огнища на опасен вирус по конете откриха у нас

Две огнища на опасен вирус по конете откриха у нас

Едното е във ферма в с.Черногорово, пазарджишко

Наличие на две огнища на опасната болест по конете-инфекциозна анемия откриха в България и едното от тях е в пазарджишкото село Черногорово, съобщиха от Агенцията по храните.

Огнищата на инфекциозна анемия по конете са били установени в град Годеч и Черногорово, което е на 20 км от областния център. В Годеч става въпрос за вторично възникнало огнище на заболяването, регистрирано в животновъден обект. Заразеното животно е умъртвено по хуманен начин, като на стопанството е наложена забрана за придвижване на еднокопитни животни, с изключение на тези, предназначени за незабавно клане. В Черногорово е открито първичното огнище на инфекцията - ветеринарните власти са го локализирали на 18 януари тази година в животновъден обект № 4456-0556 в Черногорово.

Изследванията там са показали, че само едно животно от конефермата дава положителна проба за вируса. Незабавно Областната дирекция по безопасност на храните (ОДБХ) разпоредила хуманно умъртвяване на заразения кон и извършване на почистване, дезинфекция и дезинсекция на стопанството. Освен това била издадена забрана за придвижване на еднокопитни животни от заразения обект с изключение на тези, които са предназначени за незабавно клане на територията на България.

Инфекциозната анемия по конете, известна също като блатна треска, се причинява от и е предаван от насекоми, най-вече мухите, които са около конете. Вирусът (EIAV) е ендемичен в Северна и Южна Америка, части от Европа, Близкия и Далечния Изток, Русия и Южна Африка. Подобен е на човешкия имунодефицитен вирус (HIV). Подобно на ХИВ, EIAV може да се предава чрез кръв, мляко и секрети на тялото.

Най-вече обаче предаването е чрез ухапване на мухи, като например конската муха и еленската муха. Вирусът оцелява до 4 часа. Замърсеното хирургическо оборудване и рециклираните игли и спринцовки могат да предадат болестта. Ветеринарните власти са разпоредили всички еднокопитни животни в двете ферми да бъдат изследвани двукратно в интервал от 90 дни след датата на умъртвяване на всяко от заразените. Всички контактни животни са поставени под възбрана. Инфекцията е опасна и за магаретата.

Назад

ПО ТЕМАТА

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.