Две нови машини ще чистят Хасково
3

Две нови машини ще чистят Хасково

Две нови почистващи машини започват работа в чистотата на Хасково. Двата апарата са закупени за общинската фирма „Екопрогрес“ и могат да се ползват през всички сезони. „Комуналните компактни метачни машини са с разнороден прикачен инвентар, който им дава възможност да бъдат използвани целогодишно“, обясни кметът на община Хасково Станислав Дечев.

Той и заместник-кметът Танер Емин присъстваха на първата демонстрация на новата техника и сами  тестваха машините.

Приложението им е за миене и метене на паркови пространства и алеите в тях, за улици, пешеходни зони и тротоари. За час машината може да обработи около 20 дка площ.

Възможностите на новата техника позволяват освен да се събират едрите отпадъци, да се улавят и по-малките, включително и прахови частици. Това става чрез комплекта от четки и система с непрекъснато овлажняване.

Машините разполагат и с право и варио-гребла за почистване на сняг при различни наклони. За измиване на алеи, писти и пешеходни зони е купена и система за измиване със средно налягане. 

Двете машини ще се експлоатират от „Екопрогрес“ и ще се насочат към алеи, паркове, места за отдих, за да се създаде чиста градска среда.

Планирано е да се оборудват и с две роторни косачки.

Така една машина ще може да поддържа един парк комплексно. Оптимизирането на работата на „Екопрогрес“ с новата техника ще доведе до преразпределение на почистващите екипи.

Освободеният човешки ресурс ще бъде пренасочен за интензивна работа в крайните квартали и селата, за да се поддържа и там чиста и зелена среда.

Новите комунални машини са на стойност 237 000 лв. без ДДС. Средствата са от възстановените отчисления, които община Хасково е внасяла по чл.64 от Закона за Управление на Отпадъците. С друга част от тези пари преди месец беше купен и многофункционален багер, който вече работи по селата в община Хасково.

 

 

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.