Родителите на лъвчетата в благоевградския зоопарк са брат и сестра
2

Две лъвчета се родиха в благоевградския зоопарк, родителите им брат и сестра

Родителите на лъвчетата в благоевградския зоопарк са брат и сестра

Две лъвчета се родиха преди 4 дни в благоевградския зоопарк.

Две лъвчета се родиха преди 4 дни в благоевградския зоопарк. Появата им предизвика редица въпроси и притеснения, относно оцеляването им. Според директора  на зоопарка, който прекъсна отпуската си, раждането е било непредвидено, а лъвицата най-вероятно е забременяла от брат си.

   След подаден сигнал на жител на Благоевград към БТВ, че условията в зоопарка не отговарят на изискванията за отглеждане на малките лъвчета, представители на Фондация „Четири лапи“ и на община Благоевград, посетиха зоологическата градина.

   „Доколкото разбрахме, две лъвчета са се родили, само едното видяхме. Те са много малки, все още не могат да ходят и са слепи, като котета. Поради факта, че това е непланирана бременност, наистина възникват много въпроси и притеснения“ – коментира Димитър Иванов,  управител на Парка за танцуващи мечки и представител на Фондация „Четири лапи“. Според него, притесненията идват от това, че отглеждането на диви котки е много сериозна работа. Зоопарковете, в които се случва това планирано,  трябва да бъдат много подготвени, но дори и тогава, не са изключени усложнения. А когато, условията не отговарят на изискванията, животът на малките е застрашен. Силно се надявам, малките лъвчета да оцелеят. Кметството вече обеща да предприеме необходимите мерки, за да може да се даде шанс на малките. На първо време е най-важното да се обргижват майката и малките, препоръчително е, те да бъдат отделени от бащата, но засега, той не изглежда агресивен“ – допълни Димитър Иванов.

   Той апелира към всички хора, които ще искат да посетят благоевградския зоопарк, да имат предвид, че това се отразява върху майката, която става нервна, а лъвчетата усещат това и стоят вътре, в закритото помещение на клетката. Затова, е по-добре посетителите да не се доближават до клетката, поне още 6 месеца, да не подхвърлят храна и да не стресират животните с викове и крясъци.Според него, клетката на лъвовете трябва да бъде разширена, така че в нея да живеят спокойно не два, а четири лъва. Експертът смята още, че благоевградският зоопарк има нужда от много сериозни подобрения във всяко едно отношение.

   На въпрос, възможна ли е евтаназия на малките лъвчета, заради невъзможността да се отглеждат при нормални условия, представителят на „Четири лапи“ сподели, че това се е случвало в много български зоопаркове в близкото минало.

Снимки: бТВ

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.