0

И зложба „Думи, образи, места“, посветена на 140-годишнината от обявяването на София за столица, открива на 12 септември от 18 ч. Софийската градска художествена галерия. В експозицията, която ще може да се види до 16 февруари идната година, участват произведения от Регионалния исторически музей – София, Националната галерия, галериите в Казанлък, Пазарджик, Плевен, Шумен и Сливен.

Изложба „Думи, образи, места“, посветена на 140-годишнината от обявяването на София за столица, открива на 12 септември от 18 ч. Софийската градска художествена галерия. В експозицията, която ще може да се види до 16 февруари идната година, участват произведения от Регионалния исторически музей – София, Националната галерия, галериите в Казанлък, Пазарджик, Плевен, Шумен и Сливен.

Сердика, Средец, София – за времето на своето съществуване градът има различни имена и минава през различни периоди в развитието си. За 140 години от малко населено място с улици „до колене в кал“ той се превръща в значим и динамичен модерен град със свое лице, дух и култура.

Изложбата проследява метаморфозите на столицата, отразени в

творбите на поколения художници

Своеобразната разходка из знакови места и събития в София минава през платната на Антон Митов, Никола Петров, Иван Гецов, Цанко Лавренов, Никола Танев, Златю Бояджиев, Дечко Узунов, Текла Алексиева, Иван Кирков, Лъчезар Бояджиев, Надежда Олег Ляхова, Кирил Прашков, Самуил Стоянов и др. Артистичната визия на залите е подкрепена с фотографии и стари картички от колекцията на художника Христо Алексиев, „Изгубената България“ и „Булфото“.

Чрез образите на емблематични сгради и места върху картини и картички, чрез описания, оценки и размишления на пътешественици и интелектуалци, експозицията разказва истории: вълнуващото време след Освобождението, културният разцвет между двете световни войни, събитията около 1944 г., противоречивото социалистическо минало, вълненията на съвременните автори... Ще бъде представен и албум, посветен на столицата, ще се прожектират документални филми за София, ще се организират премиери на книги, лекции и дискусии за историята и развитието на града през годините, музикални прояви и др. Проектът се осъществява от екипа на СГХГ, а графичният и пространствен дизайн са на известния сценограф Венелин Шурелов.

Сбирката дигитална художествена фотография „София – 140 години столица на България“, която може да бъде посетена до 29 септември, пък е експонирана в галерийното пространство при Триъгълната кула на Сердика (бул. „Княгиня Мария Луиза“ 16). Тя също представя ключови градски места, но чрез най-модерни фотографски технологии и

печат с ефект на живопис

Временната изложба е авторски проект на художника Велизар Димитров, разработен специално за Регионалния исторически музей. Той съдържа изгледи от София след обявяването й за столица през 1879 г. (снимките са част от архива на РИМ) до трансформациите й днес. Съвременният вид на града е показан чрез 34 дигитални кадъра с допълнителна художествена обработка. Използваната за възпроизвеждането на паната техника е директен печат върху канаваца. Така се пресъздава ефектът на живописна картина с повишена интензивност на цветовете.

Сред архивните фотографии в изложбата присъстват файтонджийската пиаца, говеждият пазар при базиликата „Св. София“, някогашната ул. „Самоковска“ („Граф Игнатиев“) с грънчарския пазар, несъществуващата вече ул. „Търговска“ и др. Изгледите от съвременна София са както емблематични сгради от различни исторически периоди, така и актуални градски пейзажи.