0

„Снимка с Юки“ на Лъчезар Аврамов и „Прасето“ на Драгомир Шолев са българските заглавия, които влизат в международната надпревара за голямата награда „София – град на киното“, осигурена от Столична община, която ще бъде връчена на 16 март по време на 23-тия София Филм Фест (7-29 март).

„Снимка с Юки“ на Лъчезар Аврамов и „Прасето“ на Драгомир Шолев са българските заглавия, които влизат в международната надпревара за голямата награда „София – град на киното“, осигурена от Столична община, която ще бъде връчена на 16 март по време на 23-тия София Филм Фест (7-29 март).

Режисьорският дебют на Лъчезар Аврамов е създаден по едноименния разказ от сборника на Мирослав Пенков „На Изток от Запада“, излязъл през 2011 г. първоначално в САЩ. Представен в програмата на Sofia Meetings 2016, негови сценаристи са Димитър Стоянович и Лъчезар Аврамов, а продуценти - „Чучков брадърс“ с подкрепата на ИА „Национален филмов център“. „Снимка с Юки“ е първата българска копродукция с Япония, в лицето на Wa Entertainment. Сюжетът разказва за

имигрантския живот на българин и японка в Канада

След много опити да имат дете, двамата избират инвитро процедури в България. Тук те стават участници в трагичен инцидент, а последиците преобръщат живота им. В главните роли са Руши Видинлиев и японската актриса Кики Сугино. Певецът Руши Видинлиев се налага като любим избор на родните кинорежисьори след участията му в ленти като „Цветът на хамелеона“, „Времето е наше“ и още неизлязлата „18% сиво“.

„Прасето“ на режисьора Драгомир Шолев привлича вниманието на продуцентите още като проект през 2015 г., когато е представен на Sofia Meetings. Развитието му продължава с участие в Torino Film Lab, а през 2016 г. участва в пичинг-форума на фестивала „Со Индипендънт“ и печели наградата „Дани Лернер“ на Nu Boyana Film Studios за най-добър проект. Главен герой в историята е тийнейджър с прякор Прасето, подложен на всекидневен тормоз от страна на съучениците си. Филмът е продуциран изцяло с частни средства от българските компании „Горила Филм“, „Ню Бояна Филм Студиос“, B2Y, „Скрийнинг имоушънс“ и „Папийон филм“ (Румъния). Реализиран е с подкрепата и на УНИЦЕФ.

Ето и част от чуждестранните заглавия в конкурса. „Стена“ (Полша-Германия) е пълнометражният дебют на режисьора Бартош Грудзиецки. Филмът е с фокус върху различията между богати и бедни, града и селото, бъдещето и миналото в съвременна Полша. Основната линия в игралния дебют на иранския режисьор Али Джаберансари - „Техеран: Град на любовта“ (Иран-Великобритания-Холандия), напомня за непостоянната природа на човешкото щастие. „Заливът Ханалей“ (Япония) на Даиши Мацунага е

създаден по едноименния разказ на Харуки Мураками

за огромната болка на самотна майка, загубила сина си, докато кара сърф на Хаваите. „Сервитьорът“ (Гърция) на Стив Крикрис, „Доверие“ (Турция) на Зефа Озтурк, „Чудовища“ (Румъния) на Мариус Олтеано, който ще дойде в София непосредствено след участието си на Берлинале, са също в състезанието. Предложението от Китай е филмът „Изчезващи дни“ на Джу Син, а „Братя“ (Турция-Германия-България), дебютна творба на режисьора Омур Атай, беше преди няколко месеца в програмата на Карлови Вари. „Златна младост“ (Франция-Белгия) е вторият филм на френската режисьорка Ева Йонеско, която продължава да омагьосва публиката с чара на Изабел Юпер. В него две двойки – младежи и бохеми на средна възраст, се срещат в Париж, потънали в легендарния нощен живот на космополитния град. След известно време четиримата започват да споделят всичко – любов, наркотици, творчество и тръпката от това да си жив, без да се съобразяваш с условностите, наложени от обществото…

Аржентина гостува в Дома на киното

От 7 до 10 февруари Домът на киното ще бъде домакин на Дните на аржентинското кино. Десет заглавия от последните години ни канят на увлекателно пътуване през дръзкия, драматичен и разнообразен съвременен аржентински кинопейзаж. 10-те предложения са едни от най-награждаваните филми на най-известните режисьори и с най-популярните актьори в третата най-развита кинематография на Латинска Америка.

Програмата ще бъде открита официално с документалното заглавие „Танго в Париж: Спомени за Астор Пиацола“ на режисьора Родриго Вила. Действието се развива преди 4 десетилетия в Латинския квартал на Париж, където домът на младо семейство се е превърнал в притегателен център за много известни аржентински и френски артисти. Там започва дългогодишното приятелство на домакина Хосе Понс с големия Астор Пиацола. Понс записва много от техните срещи, изпълнени с музика и увлекателни истории, и тези уникални кадри се показват публично за първи път. „Последният Елвис“ е музикална драма на Армандо Бо, а главен герой е имитатор на Елвис от Буенос Айрес. Актьорът Джон МакИнърни е великолепен не само като имитатор на Краля, но и като обикновен човек, чиято мания е на път да го обсеби напълно. Лентата е носител на 6 награди на Аржентинската филмова академия, както и на отличия от Сан Себастиан, Сънданс, Цюрих, Бомбай. „Вино за крадене“ е криминална комедия на Ариел Виноград, „Белият слон“ - социална драма на Пабло Траперо, а „Джаги“ – пълнометражен анимационен филм за деца на Хуан Хосе Кампанела. „Футболът и аз“ е комедия на Маркос Карневале, в която футболен запалянко е на път да загуби всичко заради страстта си към играта, но ще му се наложи да се бори, за да спечели обратно семейството си. Спортна комедийна драма е и „Хартийки във въздуха“ на Хуан Таратуто. „Коблик“ на Себастиан Боренстейн е трилър със сюжет от 70-те, времето на военната диктатура в страната. На същия период е посветен и „Камчатка“ на режисьора Марсело Пиньейро, показващ драматичните събития през погледа на 10-годишно дете. В ролите на бащата – адвокат и защитник на човешките права, и майката – учен изследовател, ще видим големите актьори Рикардо Дарин и Сесилия Рот, познати от десетки филми, между които „Всички знаят” на Асгар Фархади и „Всичко за майка ми” на Педро Алмодовар.