Двама в ареста след акция на Руския пазар в Пловдив (ОБЗОР + СНИМКИ)
3

Заради търговия с фалшиви стоки при проверка на три институции

Двама в ареста след акция на Руския пазар в Пловдив (ОБЗОР + СНИМКИ)

Иззети са 100 кг прясна риба без документи и са съставени 4 акта за продажба и на живи животни

Масирана акция на полиция, НАП, Агенция по храните беше извършена на прочутото тържище в Пловдив, добило популярност като Руския пазар. Мястото, до сградата на КАТ, е известно не само на пловдивчани и там идват хора от цялата страна.

Акцията на четирите основни институции е по разпореждане на прокуратурата в Пловдив. Задържани са двама търговци на фалшиви стоки, а

от сергиите им са иззети 260 артикула с чужди марки

Според официално съобщение на прокуратурата проверяващите са съставили 4 констативни протокола, 1 акт за административно нарушение. Иззети са 100 кг прясна риба без документи за произход. Отделно има 4 акта за продажба на живи животни. От Регионалната инспекция по опазване на околната среда пък са санкционирали трима за търговия с пойни птици. Един обект е запечатан за неиздаване на касов бон. Полицаи пък са глобили търговец за липса на лични документи.
На кмета на район "Северен" е дадено предписание да изчисти нерегламентираното сметище и незаконния пазар.
В крайна сметка проверката трябва да установи какъв е статутът на обособилото се като тържище място - функционира ли като регламентиран пазар, от кого се стопанисва, отдавани ли са на място под наем терени, павилиони и сергии за извършване на търговска дейност и от кого.
Извършва ли се в самото тържище и в близките райони търговска дейност по продажба на храни, напитки и други стоки, при какви условия и от кого. Ако се установи извършване на търговска дейност -

декларират ли се приходи от нея по надлежния ред

Инспекторите и полицаите работят по уточняване дали там се извършва търговска дейност със защитени видове птици и от кого, както и има ли в района дейности по нерегламентирано горене на отпадъци и от кого.
В изпълнение на част от задачите на 18 април са проверени 21 търговски обекти на територията на тържището. Започнати са 2 досъдебни производства - за нерегламентирано използване на търговска марка, като са задържани 2 лица.
Срокът за приключване на проверката по всички пунктове е едномесечен, като на проверяващите органи е указано във всички случаи на констатирани в хода й престъпления или административни нарушения,

незабавно да се пристъпи към тяхното разследване и документиране

Започнато е досъдебно производство.

През 2019 г. имаше предложение от кмета на Пловдив до Общинския съвет концесията на тържището Руски пазар да бъде удължена с пет години. Според комисията за следконцесионен контрол състоянието на пазара е отлично, а инвестиционната програма в размер на 2,2 млн. лева е изпълнена от концесионера, стана ясно тогава.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.