Производители на конопено масло от марихуана твърдят, че е за лекарство

Производители на конопено масло от марихуана твърдят, че е за лекарство

Двама подсъдими, изправени на съд за държане с цел разпространение на високорискови наркотични вещества, днес обжалваха присъдите си пред Варненския апелативен съд. Казусът засяга преработка на марихуана в конопено масло.

С присъда, постановена от Варненския окръжен съд, 52-годишният Росен К. е бил наказан с лишаване от свобода за 2 години и 8 месеца и глоба от 6 хиляди лв. На 55-годишния Кирил Д. били присъдени 4 години затвор и глоба от 10 хиляди лв, като той е частично оправдан по отношение на част от количеството наркотици.

Росен се заинтригувал от производството на хашишово масло, като първоначално интересът му бил свързан с лечението на заболявания, които получил след катастрофа. Проучил методи за производство, набавил суровина и оборудвал част от имота си. Там, според уговорката с Кирил, Росен трябвало да произвежда, а ортакът му - да търси клиенти.

Дозите били разпределяни в спринцовки, а цената зависела от количеството и купувача. Част от субстанцията била преработвана в крем. Дозите били предлагани на хора със заболявания, което обвинението намира за изключително укоримо. През април, миналата година, прокуратурата е повдигнала обвинение на двамата, че в съучастие и без надлежно разрешително, са държали с цел разпространение хашишово масло и течност със съдържание на тетрахидроканабинол на обща стойност 14 013, 75 лева.

Пред първата инстанция двамата признали фактите, изложени в обвинителния акт. Конопът, тетрахидроканабинолът и хашишовото масло имат наркотично действие, нямат легална употреба, пазар и производство. Според Закона за контрол върху наркотичните вещества и прекурсорите, тези растения и вещества са с висок риск за общественото здраве. Забранени са и за приложение в медицината.

Изготвената съдебно-медицинска експертиза установила, че употребата на такива вещества вреди на органи, на имунната, сърдечно-съдовата, еднокринната и репродуктивната системи и може да причини рак. Няма научно доказателство, че субстанцията, предлагана за лекарство, има положителен ефект върху човешкия организъм. Според първата инстанция, двамата са преследвали търговска цел от произведения наркотик, а не безвъзмедна, алтруистична помощ на болни хора.

Днес защитниците на Росен и Кирил помолиха Апелативния съд да  намали размера на наказанията, които смятат за прекомерно завишени. Адвокатите поискаха да се придаде тежест на смекчаващите вината обстоятелства и чистото съдебно минало на подсъдимите. Посочиха още, че няма доказателства веществата да са били разпространявани и продавани.

Апелативният прокурор акцентира върху високата степен на обществена опасност на престъплението и настоя наказанията да бъдат потвърдени.

Законът предвижда за държане с цел разпространение на опиати, лишаване от свобода от 2 до 8 години и глоба от 5 хиляди до 20 хиляди лв.

Апелативният съд ще се произнесе с решение в 2-месечен срок.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.