Двама обжалват присъди за отвличане и изнасилване, били невинни

Двама обжалват присъди за отвличане и изнасилване, били невинни

Стилиян Стилиянов и Диян Василев от търговищкото село Паламарца, които бяха осъдени на първа инстанция затова, че в края на август 2017 година, в района на поповското село Гагово, в съучастие и като съизвършители отвлекли против волята й жена от селото, която по-късно изнасилили, обжалваха пред Варненския апелативен съд тежките си присъди.

На 1 октомври миналата година Окръжен съд – Търговище призна вината на двамата и за всяко едно от деянията им наложи различен по размер присъди. Съдът определи те да изтърпят по-тежките наказания, като за Стилиян са 9 години „лишаване от свобода“, а за Диян  - 10 години затвор.

От Апелативния съд във Варна припомниха, че двамата са зад решетките вече година и половина. В хода на следствените действия и пред първата съдебна инстанция са били разпитани множество свидетели. Установено е, че отвличането и изнасилването на пострадалата жена са извършени във вечерните часове на 29 август, 2017 година.

Автомобилът на Стилиян, в който пътували Диян и още двама души, застигнал по пътя между селата Гагово и Паламарца 45-годишната жертва, която се прибирала към дома си. Тя ходила да помогнала в работата на мъжа си, който бил пастир на стадо крави.

Мъжете я качили в джипа против волята й, въпреки оказаната съпротива. По пътя двамата пътници слезли от автомобила, а Стилиян и Диян продължили. През цялото време натискали главата й надолу, за да не я види никой. На поляна, извън селото, двамата мъже изкарали жертвата от автомобила и я накарали да се съблече чисто гола. Заплашили я, че ще я изнасилят с дървена палка, после и наредили да се качи обратно.

Жената предвидливо оставила на поляната част от дрехите си с надеждата на връщане към селото съпругът й да ги забележи. Двамата откарали след това жената в дома на Стилиян, насила я качили в къщата и я изнасилили, въпреки молбите и съпротивата й.

След като не отговорила на телефонните им обаждания, близките на пострадалата подали сигнал, а служителите на реда задържали и отвели насилниците в полицейското управление.

Според Апелативна прокуратура, съдът в Търговище е произнесъл законосъобразна, справедлива и мотивирана присъда за всеки един от насилниците. Обвинението намира, че в мотивите си съдът е коментирал и анализирал задълбочено всички събрани доказателства и е наложил справедливи по размер наказания.

Факт е, че 53-годишният Стилиян е осъждан два пъти за три изнасилвания - през 1986 и през 1992 г. и е изтърпял две ефективни присъди по 5 и половина и 5 години. Той обаче е реабилитиран по право за двете изтърпени преди повече от 20 години ефективни присъди за деянията против половата неприкосновеност.

Диян, за когото първата съдебна инстанция намира, че е бил инициатор на престъпните дияния, е осъждан многократно. Има 6 присъди за различни престъпления, включително и за блудство, като по някои от тях наказанията си е изтърпял ефективно.

Адвокатите на двамата обаче оспорват анализа на доказателствата, направен от търговищкия Окръжен съд и настояват за оправдателна присъда. Те считат, че няма доказателства, които по категоричен начин да установяват, че отвличането и изнасилването са станали против волята на пострадалата жена, която не се яви в съда.

Втората съдебна инстанция ще се произнесе с решение в определения от закона 2-месечен срок.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.